dissabte 04 des. 2021
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • blue style
  • orange style
  • green style

La nostra  voluntat és d'expressar sensibilitats diferents del món nord-català.
Cada un dels autors expressa la seua reflexió. Unes opinions que no impliquen a cap dels altres col.laboradors.

 

Quants sem

Tenim 7 visitants en línia
Ha mort el CeDACC PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 22 de juny de 2011 17:37

El Centre d’Animació i de Documentació de la Cultura Catalana antigament ubicat al 42 de l’avinguda de Gran Bretanya, a sota el Museu Puig ha definitivament tancat i ha deixat el lloc a una biblioteca de barri.

El CeDACC ha viscut una trentena d’anys. Ha estat impulsat per la Josefina Matamoros i el Lluís Lliboutry. Ha estat una eina important, sense equivalent. Segurament la font més rica de documentació sobre Catalunya Nord i en català, però també sobre la literatura, la cultura, la història… catalanes. Llibres, diccionaris, revistes, vídeos, K7 àudios… tots els suports hi figuraven.
El CeDACC ha estat també un lloc d’animació.Tot al llarg de l’any s’hi proposava activitats, lleures per als més joves. Ho ha estat tant com hi havia la voluntat que ho fos.
El CeDACC era una eina, al meu sentit imprescindible, un símbol de la catalanitat de la ciutat de Perpinyà. S’hauria hagut de modernitzar, de dinamitzar, però no ha estat així i la freqüentació ha anat decaient.

 
Amenaça d'extradició sobre l'Aurora Martín PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 21 de juny de 2011 17:02

L'Aurora Martín està perseguida des del 13 d'octubre del 2010 per un magistrat de Madrid en vista de persecucions penals per a «fets de participació en una organització terrorista, i terrorisme», a l'estat espanyol de 2005 a 2008. Pertany al partit independentista radical Batasuna, autoritzat a l'estat francès però prohibit a l'estat espanyol pels seus presumptes lligams amb l'organització independentista armada ETA.

La militant basca de 32 anys, que s'amagava des del 21 de desembre del 2010 per eludir l'execució d'una ordre europea de recerca i captura, ha aparegut el dissabte 18 de juny en una sala plena a Biarritz , on tenia lloc un col·loqui sobre el tema del mandat europeu. "Gràcies a totes les persones que m'han ajudat i m'han albergat durant sis mesos", va dir la jove dona amb veu emocionada.
Ha decidit sortir de la clandestinitat per participar com a espectadora a una trobada pública justament organitzada contra l'ordre europea de recerca i captura i per als drets civils i polítics.

 
L'àrea lingüística catalana és una realitat. Sí sí, ho he experimentat PDF Imprimeix Correu electrònic
dilluns, 20 de juny de 2011 07:29

Sóc d'origen valencià. Durant la meva infantesa podia sentir la variant dialectal valenciana en boca dels meus avis però, a partir dels divuit anys només vaig estudiar el català normatiu (cursos de valencià no se'n feien cap al territori francès). Des d'aquest moment he sentit poc a parlar el dialecte meridional i m'he acostumat a expressar-me en català amb accent oriental. Això fa que el meu accent català és molt diferent del dels meus pares tot i que ens entenem perfectament.

 
Només la independència podria salvar la llengua catalana PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 21 de juny de 2011 12:28

 Tot primer vull deixar clar que sóc independentista, ho sóc ja que crec que tenim un país amb les capacitats d'assolir una sobirania que ens permeti de sobreviure a la destrucció programada del poble català, destrucció volguda tant per l'estat francès, com per l'estat espanyol.
Crec que els habitants dels països de nació catalana hi tenen tot a guanyar.

Els catalans que siguem d'un territori com d'un altre tenim en comú la llengua, una bona part d'història, la cultura... i problemes amb graus diferents.

Els catalanistes del sud com del nord poden ser classificats en regionalistes o independentistes. L'experiència del que passa al sud ens ha d'obrir els ulls. És clar que l'autonomia parcial, tal com la viuen la Comunitat Autònoma de Catalunya , el País valencià o les Illes Balears, no deixa de ser una autonomia, és a dir una dependència de cara a un estat que pot negar drets fonamentals als pobles sotmesos.

 
Catalunya Nord: l'independència i el tema de la llengua PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 7 de juny de 2011 11:58

La llengua catalana és present a molts indrets a Catalunya Nord.

Per exemple : algunes voluntats polítiques proposen la retolació  bilingüe a la seva ciutat ; a la USAP, l'antre de l'esport nord-català tot és en bilingüe ; unes botigues pertanyent a grans grups comercials de l'Estat Francès s'hi posen també. Podem fins i tot veure sobre certes façanes de cases senyeres i representacions de Sant Jordi.
Aquestes iniciatives encara són tímides, el fet no es pot negar ; tanmateix tenen el mèrit d'existir.

Tot i això, el fenomen no és més que una representació escrita de la llengua catalana. La llengua es veu però dissortadament, no se la sent parlar !

 
<< Inici < Anterior 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Següent > Final >>

Pàgina 13 de 33

Registrats