divendres 03 des. 2021
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • blue style
  • orange style
  • green style

La nostra  voluntat és d'expressar sensibilitats diferents del món nord-català.
Cada un dels autors expressa la seua reflexió. Unes opinions que no impliquen a cap dels altres col.laboradors.

 

Quants sem

Tenim 26 visitants en línia
Vigilància obligatòria PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 22 de març de 2011 06:58

 

Com el cel s'enfosqueix abans de la tempesta...

Els resultats de les cantonals han caigut.
Sobre el conjunt del territori de l'estat francès el front nacional obté un resultat de 15,2% just darrere la UMP 17%. Serà present al segon torn a 402 cantons.
A Catalunya Nord :
El front nacional serà doncs present a la segona volta d'aquestes eleccions a 6 cantons : el Baix Vernet (primer amb 34, 61%), l'Alt Vernet (primer amb 29, 07%), Les Coves (segon amb 26,6%), Bonpàs (segon amb 24,98%), Cabestany-Sant-Galdric (segon amb 26,10%), Canet (segon amb 24,39%) i Argerlers (segon amb 22,45%).
En el país català l'FN festeja amb els 30% !
Al mateix temps que l'abstenció voreja els 59% a Catalunya Nord (més de 55% a França), el Partit d'extrema dreta obté un dels seus millors resultats a una elecció que mai no li havia anat bé fins ara.
Cal ara desxifrar aquesta situació per evitar que aquesta "ona blava marina" es faci una de vertadera trencant.

 
Lliure ! PDF Imprimeix Correu electrònic
diumenge, 20 de març de 2011 21:25

Lliure !
Sóc un home lliure !

"Hola, sóc jo. Sóc dins l'autobús.
Acabo d'arribar. Fins ara."


Des de l'adveniment d'Internet, els mitjans de comunicació s'han desenvolupats i diversificats molt : videoconferències, xarxes socials, fòrums, mails ...
Però el sector que ha experimentat l'evolució més grossa és el de la telefonia mòbil. A l'estat francès comptem : 65 milions de subscripcions. A l'estat espanyol : 55 milions.
Als països desenvolupats, tenim 116 subscripcions a la telefonia mòbil per 100 habitants.

 
Història lingüística recent de Catalunya-Nord : unes explicacions per la situació actual. PDF Imprimeix Correu electrònic
divendres, 18 de març de 2011 16:44

El dijous 17 de mars de 2011, vaig poder assistir a una conferència sobre el dialecte català septentrional a la Universitat de Perpinyà. Hi vaig poder obtenir respostes a unes preguntes que em feia des de fa temps a propòsit del català parlat entre Albera i Corberes.

 

 
El catalanisme polític a Catalunya Nord PDF Imprimeix Correu electrònic
dissabte, 19 de març de 2011 13:35

Divendres 18 de març vaig anar al Casal de Perpinyà per a escoltar la conferència del Llorenç Planes sobre l'història del catalanisme polític a Catalunya Nord.
No en faré pas un resum per dues raons. La primera és que vaig arribar tard i que em faltaria la primera part, la segona és que no he agafat cap nota, per tant esperi que la podrem trobar aviat per escrit.

 
L’anomalia lingüística catalana : una invasió de parlars gal·lo-romànics en terres ibèriques ??? PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 16 de març de 2011 08:28

Sóc d’origen valencià, ja ho he dit i, de petit, els meus pares em portaven cada any a passar les vacances d’estiu a la terra dels meus avantpassats. Visitàvem sovint la meva família d’allà a Sollana i Alginet (dos pobles de l’Horta, al sud de València). Un dia,  la meva tia de Sollana em va ensenyar les muntanyes que hi ha a l’oest de la plana costanera i em va dir : « Veus, allà dalt, la gent ja no sap parlar valencià ». Em va sobtar molt això : la banda costanera de parla valenciana només feia una 30 quilòmetres d’amplària i, des d’allà on m’estava, es podia veure el límit dels Països Catalans.

Podem dir que aquí a Catalunya-Nord passa el mateix : si a la plana costanera del Rosselló ens girem cap al nord, podem albirar el límit dels Països Catalans que són les Corberes. « Allà, la gent ja no sap parlar català ». 

 

 
<< Inici < Anterior 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Següent > Final >>

Pàgina 19 de 33

Registrats