divendres 03 des. 2021
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • blue style
  • orange style
  • green style

La nostra  voluntat és d'expressar sensibilitats diferents del món nord-català.
Cada un dels autors expressa la seua reflexió. Unes opinions que no impliquen a cap dels altres col.laboradors.

 

Quants sem

Tenim 21 visitants en línia
Identitat catalana : el futur s'enfosqueix... PDF Imprimeix Correu electrònic
diumenge, 13 de març de 2011 08:53

La identitat catalana amenaçada per la demagògia i el populisme

La Marine Le Pen s'ha instal·lat en país català l'estiu del 2010. Amb el seu company Louis Aliot van comprar una casa a Millars.

Què busquen ?

Segons un sentiment àmpliament compartit, la Marine Le Pen encarnaria una versió moderna del Front nacional, lluny dels tòpics de l'extrema dreta a la papà que representava el seu pare, el Jean-Marie. S'han acabat les relliscades antisemites a les quals el seu pare estava acostumat ; la Marine Le Pen seria portadora del projecte d'una extrema dreta respectable.

 
Sagrada Família : Sò catalanu è ne sò fieru* PDF Imprimeix Correu electrònic
dijous, 10 de març de 2011 13:16

* en cors : "Sóc català i n'estic orgullós"

     Amb un grup d'amics durant el passat cap de setmana, vam visitar el Temple Expiatori de la Sagrada Família. Feia temps que no l'havia recorregut i l'útima vegada que ho havia fet, l'interior encara estava en obres. Ara, les bastides s'han retirat de la nau, de l'absis, dels transseptes i, s'hi pot caminar en tota llibertat.

 

 
Una anomalia lingüística rossellonesa ? PDF Imprimeix Correu electrònic
dijous, 3 de març de 2011 09:27

Sóc un nouvingut a Catalunya-Nord, només fa quatre anys que visc en aquestes terres catalanes septentrionals.
De pares valencians, vaig néixer a Nimes en zona de parla occitana (dialecte provençal). Vaig tenir la sort de poder sentir parlar català-valencià a la meva família i també vaig poder estudiar occità i castellà a l’escola.

Doncs, amb tot aquest bagatge catalano-castellano-occità quan vaig venir a instal·lar-me a la plana rossellonesa em vaig trobar una mica desconcertat en oir el dialecte català parlat aquí. A les meves orelles, semblava com si fos un occità exòtic meridional però no tan estrany com pot aparèixer el dialecte gascó (aquest dialecte oest-occità influenciat pel basc, sí que és exòtic! ). Sonava com un occità que haguera estat pronunciat per un nadiu de la península ibèrica.  A més, cada cop que intentava imitar la parla rossellonesa, em feia un embolic i acabava posant-me a parlar en provençal.

 

 
El rossellonès es mor ! Visca el català ! PDF Imprimeix Correu electrònic
divendres, 4 de març de 2011 13:05

Acabo de llegir un escrit del Joan Peytaví Deixona, Professor a la Universitat de Perpinyà i membre de l’Institut d’Estudis Catalans. El va redactar el 2006 i porta per títol : « Algunes reflexions sobre el català septentrional o rossellonès en un final d’etapa dialectal ».

Hi contempla sense miraments l'aspecte que està agafant la variant dialectal del català parlada avui en dia entre l'Albera i les Corberes; precisament,  la que es parla al Rosselló, Conflent i Vallespir mitjà i baix. 

 
Un candidat catalanista a les cantonals PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 2 de març de 2011 19:57

 S'apropen les eleccions cantonals, finalment sabem que hi haurà un candidat catalanista.

L'Enric Balaguer amb etiqueta Convergència Democràtica de Catalunya s'afirma catalanista, se presenta al cantó de Prada. El felicitem, no li demanem res d'un altre món, només volem honestedat, seny i coherència. L'etiqueta catalanista ha de ser portada conscientment pel que representa, pel que significa.

 
<< Inici < Anterior 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Següent > Final >>

Pàgina 20 de 33

Registrats