dijous 13 juny 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • blue style
  • orange style
  • green style

La nostra  voluntat és d'expressar sensibilitats diferents del món nord-català.
Cada un dels autors expressa la seua reflexió. Unes opinions que no impliquen a cap dels altres col.laboradors.

 

Quants sem

Tenim 28 visitants en línia
Votar CLAR i CATALÀ PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 23 de març de 2011 06:57

Per la primera volta de les eleccions cantonals vaig fer la proposta de votar “clar i català”.
Motivavi aquesta manera de participar a les eleccions amb dos arguments

  • cal anar a votar a cada vegada que en tenim la possibilitat

  • nos hem d’afirmar com a catalans i hem de deixar de ser la caució de partits jacobins

Aquest diumenge va caure el resultat de la primera volta de les eleccions. No sabrem mai si hi va haver  vots “Clar i català” i tampoc és important saber-ho. El que sabem és que el vot FN ha pujat de manera important i inquietant.

Diumenge vinent, de nou la meitat dels nord-catalans estan convidats a participar a la segona volta d’aquestes eleccions. És assenyat votar “clar i català”  i arriscar de deixar que s'elegeixi un candidat FN?

El vot FN perdura des del anys 1980 amb certa fluctuació però perdura. Qui té la responsabilitat de la situació? Per quines raons el vot populista ultradretà se manté?

 A l'evidència són els dos partits majoritaris que gestionen l'estat francès des de fa més de mig segle els qui ens han ficat en aquest atzucac. Doncs votar UMP o PS no soluciona, ni solucionarà el problema.

Enguany no em toca pas votar, però si ho hagués de fer com a elector catalanista crec que posariï la butlleta “ Votar clar i català”.

En el cas dels duals PS/UMP és una evidència, no hi ha cap justificació a donar, un i altre partits tenen la responsabilitat del que sem avui, són ells qui decideixen si nosaltres catalans podem existir o no, i han decidit que podem anar a sostenir la USAP, lluir la senyera i posar l’etiqueta “fier d’être catalan“, però han buidat les reivindicacions d’un projecte de futur pròpiament català. Un i altre partits han integrat candidats catalanistes a les seues llistes. Un i altre partits n’han desintegrat les reivindicacions.
Tota resposta a les reivindicacions catalanistes se poden resumir per l’acceptació d’una mica de retolació bilingüe (el francès sempre per damunt en negretes i el català en cursiva i per sota) i una magnífica Carta a favor de la llengua catalana, Carta inaplicada, que sigui pel Consell General o per Perpinyà la Catalana... i nosaltres callem!

Ara, hi ha el cas dels 6 cantons on el candidat FN se presentarà, i més especialment el cas Aliot el candidat FN que podria ser elegit i candidat i que està cobejant l’ajuntament de Perpinyà pel 2014.
L’esquerra francesa demana un “front republicain“, la dreta francesa va divida, però la veu oficial d'aquesta dreta dóna llibertat de vot.

Tinc clar que en aquest cas, votar PS o UMP és fer de valedor de les polítiques d'un i altre partits, no votar és facilitar la pujada de l'FN. Per tant, votar PS o UMP és preparar un futur que s'assembla al present, és a dir que no soluciona els nostres problemes i no ens farà sortir de l'atzucac.

Jo crec que els catalanistes hauríem de demanar els nostres drets com a poble, hauríem de demanar ni res de més, ni de menys que la independència.
No m’enganyi, el vot catalanista és molt minoritari però és lluny de correspondre a la realitat. El sentiment de pertànyer a un poble català existeix, a nosaltres de conrear-lo i fer-lo créixer, a nosaltres de superar el repte de fer propostes clares i engrescadores.

Estic convençut que no farem pas créixer el vot catalanista amb pactes dubtosos, en els quals perdem l’ànima fent de valedor a partits jacobins tot caucionant-los.

Si votem “Clar i català” correm el risc de deixar que s'elegeixi un candidat FN al Consell General, però no ens enganyem, no tenim la responsabilitat de la pujada de l’FN, els responsables són els partits jacobins, els mateixos que ens volen neutralitzar.

Que tot sigui dit : NO VOLEM DE l’FN, volem sortir del forat en el qual ens han ficat. Els catalanistes hem de ser presents, audibles, coherents. No hem de triar entre dues malalties, proposem un remei.

Hervé Pi

 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Registrats