dijous 13 juny 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • blue style
  • orange style
  • green style

La nostra  voluntat és d'expressar sensibilitats diferents del món nord-català.
Cada un dels autors expressa la seua reflexió. Unes opinions que no impliquen a cap dels altres col.laboradors.

 

Quants sem

Tenim 18 visitants en línia
Ja coneixem els grans guanyadors de les eleccions : els vots en blanc, nuls i l'abstenció PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 30 de març de 2011 19:01

S'ha de considerar el vot en blanc com una expressió de la « no preferència » per cap de les opcions possibles en unes eleccions. La manera més comuna d'expressar el vot en blanc és introduir a l'urna el sobre sense cap papereta a l’interior. Cal saber que a l'estat espanyol els vots en blanc s'han de comptabilitzar com a vots vàlids i, per tant, s'han de tenir en compte a l'hora del còmput de percentatges. No és el cas a l'estat francès, i per conseqüència tampoc a Catalunya Nord. 

Però apolit ! No cal confondre els vots en blanc amb els vots nuls. Les paperetes tacades, esquinçades o anotades són considerades com a nul·les, i tampoc no són considerades a l'hora dels recomptes. De fet, els vots en blanc i nuls només són comptabilitzats en el càlcul de la participació a l'elecció i d’altra banda, es consideren "abstencionistes" aquells que no van a votar.

A les darreres eleccions, el percentatge cumulat de vots en blanc, nuls i l'abstenció arriba a uns 62% a nivell de l'estat francès sencer (la xifra és gairebé igual a Catalunya Nord). Ara, moltes preguntes es poden fer ...
Quin pot ser el missatge que els electors expressen amb els vots en blanc, nuls i l'abstenció ?

El vot en blanc es presta a diferents interpretacions : segons alguns, el qui practica el vot en blanc emet la seva opinió en contra de tots els candidats en lluita ; segons altres persones, aquest tipus d'oposició als candidats seria expressada pel vot nul i de fet, el vot en blanc expressaria més bé una indiferència davant de les opcions en una elecció. Indiferència o oposició …. ?

I quina interpretació donar a l'abstencionisme ? Normalment es fa una diferència entre abstencionisme actiu i passiu. L'actiu està associat al rebuig conscient i meditat del procés de votació del qual ens abstenim. Tanmateix alguns consideren que la suma de vots en blanc i vots nuls a uns comicis correspon també a una forma d'abstencionisme actiu. Per contra, l'abstenció passiva és aquella induïda per la deixadesa o l'omissió.

Una altra qüestió clau és sense cap dubte la validitat d'aquells nous elegits, votats amb només uns 38 % de participació ? Generalment els candidats elegits en aquestes eleccions cantonals van guanyar amb més o menys uns 55% dels vots comptabilitzats, això vol dir que van ser elegits per tot just 20,9 % dels electors. Quina confiança podem donar a un polític quan tan sols representa el 21% dels ciutadans en edat de votar vivint al seu territori. No té gairebé cap legitimitat. És ben clar ! Però ningú subratlla aquest fet ni gosa plantejar-se el problema, perquè posar en relleu aquest tema és clarament tirar per terra el nostre sistema polític que a vegades acabar reposant sobre només 38% dels ciutadans (va ser el cas en aquestes eleccions cantonals). Ningú no diu ni piu, però la pregunta continua present a totes les ments : fins a quin punt el nostre sistema pot continuar basant la credibilitat dels seus representants sobre vots tan minoritaris...

Que sigui per oposició, omissió o per indiferència, els vots en blanc, nuls i l'abstenció ensenyen d'una manera molt clara que a la nostra societat moderna el civisme està malalt.
Per què ? Perquè el ciutadà no es reconeix en els polítics.

Quina pot ser la raó o les raons d'aquest divorci entre ciutadans i polítics ? Qui en té la culpa ? Els polítics ? Segurament en gran part ! Ells s’estimen més ser elegits sense proposar un programa realista, o un programa tot simplement !
Peró per no donar la culpa a tots aquests que es diuen representants de nosaltres, i que es proclamen democràticament elegits (ja ho sabem amb només 20% dels ciutadans...), vull recordar que tenim la sort de poder-nos expressar lliurament a través de les eleccions. Això sí que és un dret important i jo com el 38% dels ciutadans nord-catalans continuaré a expressar-me, sigui com sigui, votant uns candidats o bé votant en blanc o nul, però mai m’abstindré.

El Bruixot

 

Comentaris  

 
0 #2 Un del nord 31-03-2011 06:16
La democràcia a la francesa se fa evident quan se mira el sistema electoral. tenim el dret i el deure de votar, és positiu, però bona part del nostre vot no és tingut en compte.
És cert pels vots blancs, nuls, abstenció però també per la gent que no pensa UMP o PS.
Quina és la presència d'elegits dels dos partits majoritaris respecte als vots recollits?
Quina és la presència dels elegits dels altres partits respecte als nombre de votants?
Citar
 
 
0 #1 Gil 31-03-2011 05:58
Sóc totalment d'acord amb aquest raonament.
El govern francès no pot comptabilitzar els vots blancs o nuls ja que en aquest cas coneixeríem per endavant el guanyador de les eleccions...
El govern fent allò prendria el risc que cada elecció sigui un plebiscit contra la política portada i els polítics dels quals les realitats i preocupacions no corresponen en res a les del poble del baix
Amicalment
Citar
 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Registrats