dimecres 24 abr. 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • blue style
  • orange style
  • green style

La nostra  voluntat és d'expressar sensibilitats diferents del món nord-català.
Cada un dels autors expressa la seua reflexió. Unes opinions que no impliquen a cap dels altres col.laboradors.

 

Quants sem

Tenim 8 visitants en línia
TV3 i FLAIX FM en tota normalitat! PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 6 d'abril de 2011 05:51


Des de fa un any al nord de l'Albera, podem rebre de nou els senyals numèrics dels canals de la televisió de Catalunya-Sud. En un primer moment, el CSA francès havia obligat a tancar el primer repetidor col·locat al Pic Neulós però, finalment gràcies a l'aferrissament d'alguns, s'havia arribat a un acord oficiós que ens permetia recuperar la TDT catalana a part del nostre territori.

No va passar el mateix amb les dues ràdios Flaix FM i Flaixbac que, després d'una injunció de l'estat francès van ser obligades de deixar d'emetre a Catalunya Nord.
Avui podem mirar els 4 canals de la televisió pública catalana:
TV3, la generalista
C33, la cultural
3/24, el canal d'informació en continu
SÚPER 3, el canal de la joventut
Podem també de nou escoltar Flaixbac sobre les nostres ones FM.

Però, ara per ara existeix un buit jurídic al voltant d'aquestes emissions "salvatges". No són ni il·legals ni legals...
La mobilització de companys catalanistes i la sol·licitud dels nostres homes polítics per a la recuperació dels canals de televisió i de Flaix FM ha acabat portant fruits.
El nostre diputat F. Calvet ha fet un comunicat de premsa el passat 4 d'abril per explicar que aquestes retransmissions estaven a punt de ser legalitzades.
També, el ministre d'afers exteriors i europeus, A . Juppé i les institucions audiovisuals de l'estat espanyol s'han reunit per elaborar amb èxit  "tractat entre França i Espanya" (350 anys més tard això no s'inventa!!!).
Es tracta simplement d'un acord per a la col·locació d'un pla de freqüència de part i d'altra dels Pirineus.
D'aquí alguns mesos doncs el buit jurídic que existeix serà omplert.
La retransmissió d'emissió en llengua catalana a Catalunya Nord serà perpetuada.

Finalment  és una bona notícia, i també un pas endavant per tal que la llengua catalana es pugui fer sentir a casa nostra en tota normalitat.
El camí per recórrer encara és llarg però un pas més acaba d'estar fet.
L'optimisme ens pot guanyar, però caldrà encara ser molt vigilants i fer esforços per fer realitat una cosa molt simple: parlar la llengua pròpia dels catalans.
A l'extrem sud dels Països Catalans (País Valencià) el combat continua perquè ells també tinguin dret a la televisó del Principat.
Tot no està guanyat però amb voluntat, i tenacitat, ho aconseguirem.

GiL

 

Comentaris  

 
+1 #3 joan pere 12-04-2011 13:28
Bona tarda, aixo és una molt bona notícia per nosaltres Catalans del Nord però quan totes les comarques del Rosselló rebran enfin els canals Catalans perquè el Vallespir, la Cerdanye,el Capcir i les Fenolledes no poden rebre per el moment la senyal i quan canviarà això???.
Aixo el cal sapiguer si sera restableix rapidatment per que tots els Catalans del Rosselló poguessim beneficiar de la nostra televisió en Català com seria normal !!!. :-?
Fins aviat, joan pere Sant Genis de Fontanes i les Alberes." :-)
Citar
 
 
+1 #2 Godilhaire 12-04-2011 08:21
Aiçò dubrís las pòrta a l'arribada dels canals catalans, pertot en Occitània, perqué limitar la demanda a la Catalonha del nòrd ?
La TOTALITAT d'Occitània a mestièr dels mèdias modèrnes catalans, totes ambe la TNT.
Citar
 
 
+3 #1 Hervé Pi 06-04-2011 06:30
Esperem que aquest acord que s'hauria de fer realitat, faci possible que la TOTALITAT de les llars nord-catalanes puguin rebre els canals de la TDT. Avui no és el cas, i no ho ha estat mai.
Citar
 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Registrats