dijous 13 juny 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • blue style
  • orange style
  • green style

La nostra  voluntat és d'expressar sensibilitats diferents del món nord-català.
Cada un dels autors expressa la seua reflexió. Unes opinions que no impliquen a cap dels altres col.laboradors.

 

Quants sem

Tenim 23 visitants en línia
L'Indépendant i la llengua catalana PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 20 d'abril de 2011 11:11

Amb la Federació hem engegat una campanya "Refusem la descatalanització de Catalunya Nord", una campanya a la qual vos invitem a adherir.
Amb aquesta campanya se vol denunciar aquests punts de retrocés que pateix la identitat catalana a Catalunya Nord, i reclamar el respecte pels nostres drets.

Les responsabilitats de la descatalanització són àmpliament compartides: estat, institucions locals, Universitat, premsa... i no vull descartar la pròpia responsabilitat de la societat civil ja que tot va lligat.

En aquesta campanya esmentem el rol de la premsa dins la descatalanització de Catalunya Nord, però no l'hem desenvolupat i sus d'aquest punt vull opinar.

Tots els nord-catalans coneixem "L'Indépendant, le journal des catalans" o "L'Indépendant le journal d'ici", és el diari que té el quasi monopoli de la premsa escrita, és profundament anti-català. El seu anti-catalanisme és molt perillós ja que se disfressa de catalanitat, a començar per un nom que reivindica la catalanitat.

L'anti-catalanisme de l'Indépendant se tradueix per una ignorància de la llengua catalana.

Ignora la llengua com a mitjà de comunicació, la direcció del diari ha decidit de comunicar únicament en francès i se manté fidel al seu compromís, fins i tot si ens ha deixat bocabadats per dues vegades aquest 2011.
La primera fou per la mort d'en Jordi Barre, el diari titulava " Adéu Jordi ! " i la segona fou pel partit de rugbi jugat a Montjuïc, aquest dia l'Indépendant va publicar un article del Jordi-Pere Cerdà en català (traduït al francès, que tot sigui dit ! ), però aquests dos fets excepcionals no han d'amagar la trista realitat : la llengua catalana és absent de les columnes del diari.

Però l'anti-catalanisme no s'acaba aquí, el pitjor és que el diari nega el dret als nord-catalans d'expressar-se en llengua pròpia.

Com a secretari de l'entitat cultural Aire Nou de Bao, o com a President de la Federació he enviat cada setmana, durant molts anys comunicats de premsa a la redacció de l'Indépendant així com a uns quants periodistes del diari i, tret de l'ara jubilat Miquel Lloubes, no he obtingut mai cap atenció de la redacció. Quan he tingut  resposta quan n'he tingut, és a dir 2 o 3 vegades en 10 anys, he rebut: "svp, envoyez vos articles en français. Merci."

Segur que el diari (anti)català deu tenir periodistes que llegeixen la premsa anglòfona o castellana per a les rúbriques internacionals i relaten els fets més o menys importants que passen arreu del món, però aquest mateix diari refusa llegir les propis catalans que ells s'expressen en la llengua del país.

Aquest comportament és discriminatori i juga un paper descatalanitzador de la societat ja que ens prohibeix l'ús normal de la llengua catalana.

Hervé Pi

Refusem la DESCATALANITZACIÓ

 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Registrats