El CORRELLENGUA va néixer a Mallorca el 1993 i amb 4 anys s'ha estès al conjunt dels Països Catalans. Consisteix en un seguit d'actes que poden ser de caire lúdic, festiu, pedagògic i reivindicatiu : xerrades, taules rodones, programes de ràdio i televisió, música i balls populars, actes gastronòmics, cercaviles, teatre al carrer, concerts, ... tots amb l'objectiu de mostrar la vitalitat de la nostra llengua i cultura, així com d’'implicar tothom en la defensa de la llengua catalana.
Des de fa molt més anys, el dissabte més proper del 7 de novembre, uns nord-catalans sallen al carrer per a commemorar el Tractat dels Pirineus, tractat que va tenir entre altres conseqüències, l'annexió dels antics Comtats al reialme de França.
A la iniciativa del Centre Cultural Català de Perpinyà i de la CAL, el CORRELLENGUA ha arribat a Catalunya Nord el 1997.
Recordi haver-hi participat des del primer any amb els Castellers del Riberal a Perpinyà, Ceret, el Portús, la Jonquera... ja teníem com a objectiu un reapropament amb la resta del Principat, esborrar la frontera administrativa imposada el 1659.
Per il·lustrar aquesta voluntat, el 1998 els Castellers del Riberal vam anar a fer un assaig a la Jonquera amb els Castellers de l'Albera, i l'any següent, el 1999 amb la creació de la colla de Diables del Riberal, vam fer un acte de trencament de frontera amb els Diables de l'Albera. Ells pujaven el carrer principal del Portús amb tambors i carretilles, nosaltres el baixàvem amb els nostres tambors i carretilles, per a encontrar-nos i fer una encesa conjunta, una encesa que simbolitzava la unitat de la nostra cultura, de la nostra llengua, de la nació catalana. Això va ser la nostra vivència airenovenca, però no va ser única, altres entitats van viure fets similars. En aquest moment aquests actes mobilitzaven un centenar llarg de persones.
El 2000 diverses entitats nord-catalanes i la CAL van decidir organitzar, a nivell nacional, l'acte final del CORRELLENGUA a Perpinyà, fent-lo coïncidint amb la commemoració del Tractat dels Pirineus. Aquesta coincidència s'inscrivia en una continuació lògica. Aquest fet va afavorir una participació molt important. En un primer temps amb molta gent del sud i amb els anys, sense poder donar proporcions precises, la gent del nord acudia a la cita fins a ser majoritària.
Si faig avui aquesta retrospectiva és que la desinformació feta al fòrum de Vilaweb Catalunya nord és indecent.
Unes quantes persones de forma anònima afirmen que el CORRELLENGUA a Perpinyà atreu cada any menys nord-catalans: és una mentida, i la prova la vam fer per la darrera edició, el 2010.
la Clau que no se destaca pel seu militantisme catalanista titulava:
Podem discutir xifres que bellugaven entre 1000 i 2000 persones, però no se pot negligir que amb una mobilització sud-catalana molt minoritària, més de 1000 nord-catalans s'han manifestat pels carrers de Perpinyà el 6 de novembre del 2010.
La indecència és la demanda reiterada d'abandonar "Esborrem el Tractat dels Pirineus". El 7 de novembre és dia de commemoració d'aquest Tractat, Tractat que nos ha condicionat i que ens condiciona encara avui.
Abandonar el lema "Esborrem el Tractat" és ser còmplices d'aquesta descatalanització ambient, és acceptar la història oficial de l'estat francès que ignora totalment la història catalana, la nostra història. Refusar la nostra història és hipotecar el nostre futur.
Sense voler allargar gaire més, encara no sé quin serà el format de la Commemoració del 7 de novembre del 2011.
El que sé és que tots tenim dret i deure d'organitzar actes del CORRELLENGUA tot al llarg de l'any.
El que sé, és que defensar la llengua catalana no és sortir al carrer un dia, és feina de cada dia, de cada instant.
El que sé, és que d'actes del CORRELLENGUA a Catalunya nord n'hi ha uns quants, i n'hi pot haver molts més, els necessitem.
El que voldria és que tota la gent i totes les entitats conscients del gran dèficit de drets que pateix la llengua catalana a Catalunya Nord organitzin un acte del CORRELLENGUA.
Aquests actes podrien tenir l'aspecte d'un partit de rugbi amb la USAP o els Dragons, partit que seria presentat i comentat en català, una emissió a Radio Bleu Roussillon que anunciaria l'inici de programes diaris en llengua pròpia, una nit de cants, una nit de cinema, de teatre, un concurs de pesca, un buida-graner, la inauguració d'una nova Bressola, de fileres bilingües... o qualsevol altre acte social on la llengua hi seria tractada en normalitat.
Hervé Pi |
Comentaris
Podem somniar...
Amicalment
Suscripció de noticies RSS pels comentaris d'aquesta entrada.