divendres 29 març 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • blue style
  • orange style
  • green style

La nostra  voluntat és d'expressar sensibilitats diferents del món nord-català.
Cada un dels autors expressa la seua reflexió. Unes opinions que no impliquen a cap dels altres col.laboradors.

 

Quants sem

Tenim 16 visitants en línia
Reflexions sobre la premsa catalana del nord al sud PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 4 de maig de 2011 15:33

L'Indépendant,  "el diari del país", és el més antic diari de la premsa regional de l'estat francès.
L'únic diari de Catalunya Nord, creat el 1840, va patir una greu crisi des dels anys 90. Les seves vendes estan disminuint constantment. En conseqüència, els ingressos per publicitat són cada vegada menys importants.

Així doncs, amb la disminució de les vendes i dels ingressos el grup de premsa "Sud Ouest", propietari del diari, s'obliga a fer esforços de racionalització. En altres termes, molt menys diplomàtics, això significa que més de 20 empleats del periòdic seràn acomiadats aviat !
Un pla social serà aprovat al mes de juny del 2011.

Com explicar aquesta crisi del "diari català", mentre altres diaris regionals s'estan desenvolupant bé?

L'Indépendant pertany al grup "Les journaux du midi" que té seu a Montpeller ; aquesta entitat fa part del grup "Sud Ouest" que té la seva seu a Bordeus.
Aquesta mena de descentralització de la gestió condueix a una limitació de l'àmbit d'aplicació del diari al nivell local.

 L'Indépendant ja no és una publicació que fa  recerques i d'investigacions. La informació procedeix dels editors de Montpeller o Bordeus, amb una visió franco-francesa imposada i que,  sovint va en desacord amb la realitat de nord-catalana.
El paper dels editors de Perpinyà no és res més que el de transmetre les informacions de més o menys bona qualitat provinents dels "corresponsals" presents als nostres pobles i el de difondre una informació "turística".
L' Indépendant va perdent la seva identitat i per tant el seu interès.
Avui L'indépendant edició catalana, de catalana només en té el nom.
Perdent la seva ànima catalana, el diari s'està morint lentament ...

Mentrestant, a l'altra banda dels Pirineus, un nou diari comença la seva publicació en català : La Vanguardia. Fins ara només estava publicat en castellà, i a curt termini,  l'empresa gestora d'aquest venerable diari espera vendre més del 60% en català.
Aquesta iniciativa va ser aprovada a l'unanimitat pel món polític català.
Amb altres diaris importants com l'Avui, El Punt, l'Ara, el Segre, El Periódico, tota una premsa reorienta la seva política editorial cap a la Catalunya i l'èxit hi és.

 La solució per l'Indépendant potser rau aquí : tornar al bàsic i centrar-se en el nostre país, tot oferint un periodisme d'investigació real amb una visió nord-catalana ...

... i ben entès en català ...

GiL

 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Registrats