dimecres 27 set. 2023
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • blue style
  • orange style
  • green style

La nostra  voluntat és d'expressar sensibilitats diferents del món nord-català.
Cada un dels autors expressa la seua reflexió. Unes opinions que no impliquen a cap dels altres col.laboradors.

 

Quants sem

Tenim 41 visitants en línia
Amenaça d'extradició sobre l'Aurora Martín PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 21 de juny de 2011 17:02

L'Aurora Martín està perseguida des del 13 d'octubre del 2010 per un magistrat de Madrid en vista de persecucions penals per a «fets de participació en una organització terrorista, i terrorisme», a l'estat espanyol de 2005 a 2008. Pertany al partit independentista radical Batasuna, autoritzat a l'estat francès però prohibit a l'estat espanyol pels seus presumptes lligams amb l'organització independentista armada ETA.

La militant basca de 32 anys, que s'amagava des del 21 de desembre del 2010 per eludir l'execució d'una ordre europea de recerca i captura, ha aparegut el dissabte 18 de juny en una sala plena a Biarritz , on tenia lloc un col·loqui sobre el tema del mandat europeu. "Gràcies a totes les persones que m'han ajudat i m'han albergat durant sis mesos", va dir la jove dona amb veu emocionada.
Ha decidit sortir de la clandestinitat per participar com a espectadora a una trobada pública justament organitzada contra l'ordre europea de recerca i captura i per als drets civils i polítics.

 

Va  explicar llavors, amb un to més ferm, les raons de la seva tornada, referint-se sobretot a  "un context polític favorable". Al·ludia sobretot a la sorpresa creada per la coalició BILDU ("junts" en basc) en les eleccions municipals a Espanya de finals de maig. BILDU va esdevenir la segona força política al País Basc, tot i que aquesta formació havia estat autoritzada només uns dies abans de les eleccions per la justícia espanyola.

"Sóc una militant política responsable i no sóc ingènua. Sé que la policia vindrà i me lliurarà a les autoritats espanyoles, a aquesta justícia que fa servir la tortura," va declarar l'Aurora. Va tancar el seu discurs llançant un "euskal presoak etxerat" (els presoners bascos a casa) i un "gora euskadi askatuta" (dragó el país basc lliure) sota els aplaudiments a tot rompre dels participants vinguts a sostenir-la.

Dimarts 21 de juny, una operació de policia destinada a agafar l'Aurora ha estat portada a terme a Baiona.
Militants bascos van aconseguir interrompre aquesta operació.
Però l'ordre de recerca i captura en contra de la militant basca  "de totes maneres es complirà ", ha anunciat el ministre de l'Interior de l'estat francès, Claude Guéant, confirmant la decisió del tribunal de Pau on es confirmava la decisió l'extradició.


Malgrat les protestes de molts partits polítics i associacions de defensa dels drets humans, l'estat francès vol  tornar l'Aurora Martín a les autoritats espanyoles. Sembla evident que amb aquesta decisió de natura política, l'estat francès ordena de fet la "il·legalització" dels partits polítics independentistes sobre el territori francès.
El dret a expressar-se, a defensar les seves arrels, a lluitar de manera política i legal per a la independència queda escarnit per l'estat françès. Per haver participat en rodes de premsa i treballat per al partit comunista basc de 2005 a 2008 sobre el territori espanyol, l'Aurora podria estar castigada amb 12 anys de presó.

Em faig només una pregunta: com pot ser que el 2011  per qualssevol raons polítiques, la pàtria dels drets humans pugui acceptar que una persona responsable de cap crim faci 12 anys de presó?
I nosaltres, ho hem d'acceptar?

GiL

 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Registrats