dijous 13 juny 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • blue style
  • orange style
  • green style

La nostra  voluntat és d'expressar sensibilitats diferents del món nord-català.
Cada un dels autors expressa la seua reflexió. Unes opinions que no impliquen a cap dels altres col.laboradors.

 

Quants sem

Tenim 21 visitants en línia
Independència simbòlica : aviat els euros andorrans PDF Imprimeix Correu electrònic
divendres, 1 de juliol de 2011 09:10

 La Comissió Europea i Andorra acaben de firmar un acord monetari que permetrà al coprincipat encunyar els seus propis euros d'aquí dos anys. Andorra emetrà aproximadament uns 2,3 milions d'euros el 2013, com també podran fer altres microestats del continent europeu com Mònaco o el Vaticà. Això significa que a mitjans 2013 podrem veure en circulació monedes com la que figura aquí sota :

Sé perfectament que aquesta possibilitat d'encunyar euros andorrans no significarà per a l'estat pirinenc ninguna independència monetària. De totes maneres, mai no n'ha tingut perquè sempre s'ha fet servir a les valls del Valira, les unitats monetàries vigents als dos estats veïns : els francs i les pessestes, abans que desapareguessin.

Només durant la guerra civil espanyola, davant de l'escassetat de les pessetes en circulació, els andorrans van haver d'imprimir paper moneda únicament vàlid a l'interior del principat : representaven uns vals pel valor d'una pesseta, dues pessetes, cinc pessetes i deu pessetes.

 Aquests  "vals" no tenien cap independència i anaven vinculats al curs de la pesseta.

Tanmateix, els euros andorrans tindran segurament un impacte simbòlic : significaran un cert reconeixement de la importància del petit estat català a la Unió Europea.  Ben entès, hauria estat millor que fossin euros del principat de Catalunya o encara millor, euros dels Països Catalans però, desgraciadament,  encara no hem assolit una situació d'independència que permeti fabricar euros catalans.

Euros catalans : un somni o una realitat propera ?

 

 

 

 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Registrats