divendres 19 abr. 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • blue style
  • orange style
  • green style

La nostra  voluntat és d'expressar sensibilitats diferents del món nord-català.
Cada un dels autors expressa la seua reflexió. Unes opinions que no impliquen a cap dels altres col.laboradors.

 

Quants sem

Tenim 3 visitants en línia
Sondeig sobre la independència al Principat de Catalunya : el sí progressa PDF Imprimeix Correu electrònic
divendres, 1 de juliol de 2011 14:40

El Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat de Catalunya acaba de fer públic un sondeig sobre el que votarien els sud-catalans a un eventual referèndum d'autodeterminació. La pregunta d'aquesta enquesta era  " Si demà es fes un referèndum per decidir la independència de Catalunya, vostè què faria ? "

Les respostes semblen indicar una progressió de l'independentisme : així, un 42,9 % dels enquestats afirmen que votarien a favor, un 28,2% que ho farien en contra i un 23,3 % que s'abstindrien. Això donaria, en cas de consulta oficial, més de 60 % dels vots a favor de l'independència catalana.

Quan mirem els motius que empenyen ja gent a votar a favor o en contra de la independència, ens adonem que :

- els principals motius dels favorables a la independència estan relacionats directament amb un millor futur per Catalunya i pels seus ciutadans, liderats per una millor capacitat d'autogestió econòmica (36,4%), seguits per l'oposició al rebuig espanyol als catalans i després per un convenciment que Catalunya milloraria.

- els qui s'oposen a la llibertat de Catalunya ho fan sobretot per raons identitàries i de nacionalisme espanyol : preservació de la unitat d'Espanya (42,6 %), sentiment identitari (18,7 %).

Sembla doncs que l'independentisme sud-català esdevé cada cop més racional; ja no hi predomina el sentiment de pertinença a una cultura catalana mil·lenària però més bé un rebuig generalitzat de l'espoli fiscal que perjudica el benestar de tots els catalans. En canvi, l'unionisme està basat principalment sobre sentiments irracionals nacionalistes.

No sé si aquest fet és un bé o un mal. Només constato que els problemes de diners i de benestar fan reaccionar més la gent sud-catalana que una voluntat de salvar una cultura diferent de l'espanyola.

 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Registrats