dissabte 13 jul. 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • blue style
  • orange style
  • green style

La nostra  voluntat és d'expressar sensibilitats diferents del món nord-català.
Cada un dels autors expressa la seua reflexió. Unes opinions que no impliquen a cap dels altres col.laboradors.

 

Quants sem

Tenim 16 visitants en línia
Els municipis nord-catalans tiren endavant llur dispositiu d'ajuda al català en l’espai públic PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 20 de juliol de 2011 06:40

Segons ens informen els diaris El Punt-Perpinyà i La Clau, l'Associació de Batlles dels Pirineus-Orientals (A.M.F.66) anunciarà el proper 22 de juliol la creació d’un sindicat intercomunal que afavorirà la promoció del català i de l'occità (pel Fenolledès).

 

Portal de la pàgina web de l'Associació de Batlles dels Pirineus-Orientals

Feia temps que Catalunya Nord no havia tingut una bona notícia com aquesta. Segons consta als estatuts del sindicat, les missions de la nova entitat són la promoció de les llengües catalana i occitana, l'ajuda a llur ensenyament, el seu desenvolupament a l'espai públic (la senyalització bilingüe o la revisió de les grafies errònies dels topònims…), la promoció de les cultures catalana i occitana i la informació dels elegits o dels personals comunals sobre aquestes llengües. Al preàmbul d'aqueix estatut, el sindicat destaca que la llengua catalana pot ser "un factor de cohesió de la nostra identitat i constituir una eina eficaç per al desenvolupament econòmic i cultural" a les nostres comarques.

Per arribar a la constitució d'un tal sindicat intercomunal, l'associació des batlles va iniciar aquests últims anys uns intercanvis, en particular amb Iparralde (País Basc sota administració francesa) on ja existeix una Oficina Pública de la Llengua Basca (www.mintzaira.fr).

El sindicat serà administrat per un comitè d'elegits, un per cada municipi, exceptuant Perpinyà, que en tindria nou. Un president i una mesa gestionaran les qüestions corrents del sindicat. El pressupost del sindicat serà alimentat per una contribució de les comunes per càpita (segons Jaume Roure, tinent a Perpinyà -Unitat Catalana-, els municipis donarien uns 30 cèntims d’euros cada any per cada habitant) i també per subvencions locals, regionals o estatals.

Els municipis que ho desitgin podran adherir-se al sindicat a través d'una votació del consell municipal. Ja, una trentena de pobles, sobre els 226 que compta el nostre departament, han votat favorablement.

Esperem doncs que TOTS els municipis nord-catalans integrin aqueix sindicat i que aquesta nova estructura posi fil a l'agulla ràpidament, ja que queda molta feina per fer a Catalunya Nord.

 El Bruixot

 

 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Registrats