dissabte 18 maig 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • blue style
  • orange style
  • green style

La nostra  voluntat és d'expressar sensibilitats diferents del món nord-català.
Cada un dels autors expressa la seua reflexió. Unes opinions que no impliquen a cap dels altres col.laboradors.

 

Quants sem

Tenim 12 visitants en línia
El Consell General de Catalunya Nord està obrant per un català reconegut a la Unió Europea PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 20 de juliol de 2011 08:33

Des de la Plataforma veiem amb il·lusió que les coses semblen voler millorar a Catalunya Nord amb el tema de la catalanitat.

 Després de l'article publicat el 28 de juny passat portant per títol « Què farà l’eurodiputada nord-catalana Marie-Thérèse Sanchez-Schmid ? », sense saber-ho, hem impulsat una campanya que empenyia els politics i institucions de Catalunya Nord a posicionar-se en l'assumpte de l'oficialitat del català a la Unió Europea. La cosa havia començat amb la iniciativa dels eurodiputats sud-catalans, Junqueras (ERC), Tremosa (CiU), Badia (PSC) i Romeva (ICV) i va ser marcada per la publicació d’un manifest per reclamar l'oficialitat del català aprofitant la futura entrada de Croàcia a la Unió. L'objectiu era que hi hagi coincidència entre la incorporació del croat com a llengua oficial europea i el reconeixement de la oficialitat  del català a la Unió.

A Catalunya Nord, una campanya de mobilització va ser iniciada per la Federació de Defensa de la Llengua i Cultura Catalanes sota la forma d’un correu obert, intitulat « És l'hora de l'oficialitat del català a la UE » i adreçat a totes les autoritats nord-catalanes (eurodiputada, diputats, presidenta del Consell General, president del Consell Regional, batlles…). Aquesta campanya de recollida de signatures va tenir el seu primer ressò el dilluns 18 de juliol al si del Consell General.

El Consell General dels Pirineus-Orientals va aprovar per unanimitat un text on es demana que la llengua catalana « entri oficialment com a llengua de treball a les instàncies europees de Brussel·les, Luxemburg i Estrasburg ». El text recorda que el català, amb deu milions de catalanòfons, és « la tretzena llengua de la UE en nombre de parlants »,  i doncs l'Assemblea del departament ha donat ple suport al manifest dels eurodiputats sud-catalans exposat pel conseller general Marcel Mateu (PS).

Primer de tot, felicitem el Consell General i els consellers dels divers partits polítics perquè l’èxit d’aquesta moció rau també en el vot unànimament favorable dels consellers, tant de dreta com d'esquerra. A veure ara si altres intitucions imitaran el que acaba de fer el Consell General… De moment el Consell General es trapa ben sol : Marie-Thérèse Shanchez-Schmid, eurodiputada nord-catalana (UMP), no ha donat cap signe de vida, els quatres diputats nord-catalans Calvet, Irles, Mach i Sire (tots UMP) tampoc. En Christian Bourquin, com a president del Consell Regional (PS) o encara en Jean-Paul Alduy, des de l’Aglomeració de Perpinyà (mancomunitat perpinyanenca) queden també silenciosos.

Aquell pas endavant del Consell General de cara a la llengua catalana ens apareix doncs molt interessant i molt positiu. Peró si tot aixó pot semblar en un primer temps magnífic cal recordar que l'any 2007, amb Christian Bourquin de president, el Consell General havia aprovat, també per unanimitat,  la « Carta del Català », en la qual la institució es comprometia a « garantir la transmissió del català i invertir la dramàtica tendència a la baixa dels catalanoparlants. Aquella carta volia permetre la utilització per cada habitant del català, assegurar la presència del català en els sectors de la vida pública i social i contribuir a la integració dels nouvinguts en el respecte de la personalitat lingüística i cultural catalanes ». Però els anys han passat, sense cap concretització dels objectius de la carta.

Llavors, sí que és bé reclamar un català oficial a la UE, peró convindria en primer lloc que el Consell General dels Pirineus-Orientals comencés a aplicar la seua Carta del Català, al si de la seua institució, perqué no aparegui com a paper mullat.

  

El Bruixot

 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Registrats