dissabte 27 abr. 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • blue style
  • orange style
  • green style

La nostra  voluntat és d'expressar sensibilitats diferents del món nord-català.
Cada un dels autors expressa la seua reflexió. Unes opinions que no impliquen a cap dels altres col.laboradors.

 

Quants sem

Tenim 5 visitants en línia
L'assemblea de Còrsega aprova treballar per a l'oficialitat del cors PDF Imprimeix Correu electrònic
dijous, 4 d'agost de 2011 10:07

L'assemblea de Còrsega  ha aprovat el document que el conseller executiu encarregat de la llengua corsa, Petru Ghjonga, va presentar el dilluns u d’agost. El text, que es titula « Fogliu di strada lingua corsa », és un programa d'accions per promocionar la llengua insular i poder declarar-la oficial el 2014.

Així, en el full de ruta, es menciona l'ampliació dels mitjans de la Col·lectivitat Territorial de Còrsega (Cullittività Tarrituriale di Corsica) dedicats a la promoció de la llengua. També està previst crear un consell acadèmic, el « Cunsigliu di a Lingua », indispensable per a la normalització. Cal saber que, el 2011, s'han duplicat els recursos econòmics dedicats a la llengua corsa.

Però, a més, el programa preveu anar més enllà. Recull com a objectius un estatut d'oficialitat territorial pel cors, propostes d'experimentació de noves formes d'inserció lingüística en el sistema d'ensenyament i un treball conjunt amb l'Estat i la Universitat de Còrsega per a la formació dels ensenyants.

"Estic convençut que un estatut d'oficialitat territorial és necessari per salvar la llengua corsa", diu Pierre Ghjonga en el full de ruta. I afegeix: "No obstant això, sóc conscient dels obstacles jurídics i polítics que haurem de vèncer amb aquesta perspectiva, però sabem també que la nostra estratègia no serà plenament eficaç si el cors no guanya un estatut diferent de l'afectiu, simbòlic o escolar".

 

Per fi, el conseller diu : « Faig referència a l’article 75-1 de la Constitució Francesa que preveu que les llengües regionals fan part del patrimoni de França. Aixó s’ha de poder traduir amb mesures concretes a favor d’un millor estatus d’aquestes llengües que legitimaria el dret de fer-les servir en tots els àmbits i impediria  que es quedessin a nivell simbòlic estèril » .

 Si, malgrat els moltíssims entrebancs que l’estat francès ficarà en aquest camí cap a l’oficialitat, el corsos aconsegueixen un estatut de protecció eficient per a la seva llengua, suposo que aixó tindrà repecussions favorables per les altres llengües minoritzades de l’hexàgon. Podem pensar que els catalanoparlants del nord de l’Albera, ens en podrem beneficiar.

Doncs « O Corsi, datevi curaghju chì u caminu serà longu ! Endavant corsos ! Bona sort tingueu ! »

 

Comentaris  

 
0 #2 Gerard 23-09-2011 07:42
Trist, però la realitat no sempre és agradable.

El tema s'ha de vendre com un enriquiment, que si una persona creix aprenent més llengües, al futur no tindrà problemes per a aprendre'n d'altres (els francesos són especialment nefastos a l'hora d'aprendre llengües estrangeres).

Dit això, segur que estroben suficients professors per a ensenyar l'idioma a l'escola, des del parvulari. Sigui amb cancons, etc.
Citar
 
 
0 #1 Independentista 05-08-2011 12:15
Ho veig molt complicat. L'estat francès no voldrà reconèixer la llengua corsa i donar-li drets. Diu que és anticonstitucio nal i amb aquesta paraula ho soluciona tot.

I els avanços dels corsos a nivell d'ensenyament no han repercutit a la resta de llengües.

Els corsos guanyaran terreny, de mica en mica, fent saltar una gendarmeria, disparant en contra una prefectura.

És l'únic llenguatge que entén l'estat francès. L'estat francès és un estat violent i entén només la violència, i pot acatar... una mica només a davant la violència.
Citar
 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Registrats