dimarts 28 nov. 2023
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • blue style
  • orange style
  • green style

La nostra  voluntat és d'expressar sensibilitats diferents del món nord-català.
Cada un dels autors expressa la seua reflexió. Unes opinions que no impliquen a cap dels altres col.laboradors.

 

Quants sem

Tenim 10 visitants en línia
Els nord-catalans també tenim dignitat. PDF Imprimeix Correu electrònic
dissabte, 13 d'agost de 2011 21:09

Sota el pseudònim de Merry Strip, un(a) (anti)catalanista se permet d'insultar al  fòrum de Vilaweb  el moviment político-cultural nord-català

Potser no n'hauríem pas de fer cas ja que els insults són anònims, però... ves per on, me toquen els collons!

Segons les afirmacions de l'autor(a), i amb l'argument de defensar la feina feta pel Jaume Roure, tinent a l'ajuntament de Perpinyà, Merry Strip nega la realitat. Nos voldria convèncer que el Jaume Roure sol, ho hauria fet tot i que les associacions tendrien un únic objectiu : aconseguir subvencions. Merry Strip conclou de manera totalment demagògica: "Tothom funciona així ! i quan dic tothom és tothom !!!!!!"

Amb aquest primer text vull desmentir el fet que les entitats político-culturals se prostituirien per a tenir subvencions. Agafaré l'exemple que conec millor, el d'Aire Nou de Bao; en sóc secretari i un dels fundadors.

L'entitat basa la seua feina en la promoció de la cultura popular. Fins el 2010 Aire Nou rebia una subvenció de la Generalitat de Catalunya (15% del pressupost ) , del Consell General (10% del pressupost ) i una ajuda material del municipi de Bao (local, pagament de les despeses de l'equip de so per la festa Identi'CAT...) . Els altres ingressos provenien essencialment de les quotes i de les actuacions realitzades pels airenovencs, venda de material rifla en català... (més o menys 75% del pressupost).

Que tot sigui dit : Aire Nou de Bao no va pas sobrada de diners, i les subvencions li són necessàries per a portar correctament a terme les manifestacions diverses que l'entitat promou al llarg de l'any ( Identi'CAT, Diades, Sant Jordi, una desena d'intercanvis, actes del 7 de novembre, participació a campanyes ...)

Tanmateix, pel 2011,  la mesa d'Aire Nou en coherència amb la seua visió de la Nació catalana no ha volgut pas fer la demanda de subvenció aprop del Departament de la Generalitat de Catalunya que li han atribuït. La raó és senzilla, el nou govern català ha decidit unilateralment de fer dependre Aire Nou dels afers exteriors, és a dir que considera Aire Nou com un Casal Català de l'estranger al mateix títol que un Casal d'Argentina o del Japó.

A davant d'aquest fet la mesa ha enviat un correu al President Mas per demanar-li de reconsiderar la seua posició, explicant que Aire Nou de Bao és una entitat catalana que promou la cultura popular sus del territori català, en aquest cas a Catalunya Nord. Ja que com totes les entitats, Aire Nou necessita ajudes, la mesa ha demanat que Aire Nou depengués del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana , de fet en fa part indirectament com a colla castellera, de diables, de bestiari... se tractaria només d'una oficialització.

La data límit de presentació de les demandes de subvencions aprop del Departament de les Comunitats Catalanes de l'Exterior era el 18 de juliol. Ja han passat quasi 4 setmanes, no hem presentat aquesta demanda i tampoc hem rebut l'avís favorable (o no) a la nostra sol·licitud paral·lela, és a dir que tenim una garantia : no tindrem subvencions del Departament de l'Exterior. No sabem si tindrem ajudes del CPCPTC.

Aquest fet demostra que Aire Nou de Bao és capaç de coherència i de criticar quan s'escau les institucions, fins i tot pot córrer el risc de perdre ajudes.

Si he parlat d'Aire Nou és que tot simplement és l'entitat que conec millor, però tenim altres exemples, hauriï pogut citar la Federació d'Entitats de Defensa de la Llengua i la Cultura Catalanes. Una entitat que mai ha demanat cap subvenció a les institucions nord-catalanes, ni a Perpinyà, ni al Consell General..

Només són dos exemples, però dos exemples que demostren clarament les mentides de Merry Strip, unes mentides que podrien posar en qüestió la honestedat dels responsables del món associatiu nord-català. No conec prou les altres entitats ni llur funcionament, però estic segur que saben criticar quan toca.

Hervé Pi

 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Registrats