dijous 13 juny 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • blue style
  • orange style
  • green style

La nostra  voluntat és d'expressar sensibilitats diferents del món nord-català.
Cada un dels autors expressa la seua reflexió. Unes opinions que no impliquen a cap dels altres col.laboradors.

 

Quants sem

Tenim 21 visitants en línia
La Unió per un Moviment Popular (U.M.P) denuncia el regionalisme de l’Eva Joly i dels Verds PDF Imprimeix Correu electrònic
dilluns, 5 de setembre de 2011 14:52

Hauríem pogut pensar que a l’inici del segle XXI, la U.M.P d’en Sarkozy faria uns raonaments bastant allunyats del discurs del Front Nacional de la Marine Le Pen, sobre el tema del regionalisme i les llengües minoritàries (considerades com a regionals). Però no ! Després dels temes de la immigració i de la inseguretat (temes que aquests partits desenvolupen sempre de manera semblant), amb el problema de les minoritats de l’hexàgon, la dreta nacional francesa i l’extrema dreta adopten les mateixes actituds : defensen un Estat-Nació francès on només la llengua i la cultura francesa poden viure; les cultures i llengües regionals s’han de quedar al museu, com a patrimoni nacional (francès, ben entès !).

Uns dies després del discurs de l’Eva Joly (llegir el discurs en francès : http://www.r-p-s.info/Discours-de-Mme-Eva-Joly-en), candidata a les properes eleccions presidencials franceses, on anuncia que vol defensar « una Europa federalista de les regions »  amb unes « regions autònomes » i un ple « reconeixement de les llengües regionals », la U.M.P reacciona a través del seu secretari nacional, Nicolas Dhuicq : Aquest diputat del departament de l’Aube (prefectura Troyes) denuncia fermament el discurs de la candidata ecologista, titllant-lo de clar intent de « dislocació de la unitat nacional ».

 De la mateixa manera que la Marine Le Pen del Front Nacional, proclamava «  Sóc una defensora empedreïda de la Nació », el partit d’en Sarkozy interpreta l’obertura d’esperit de l’Eva Joly i la seua voluntat de reconeixement per a les cultures minoritàries com « una política i una visió on França desapareixeria dins un conglomerat de regions europees mig-autònomes, desiguals en superfície i en riquesa, poblades de gent separades per unes moltíssimes tanques lingüístiques ».

 Si les reaccions jacobines i ultra-nacionals de la U.M.P no m’extranyen gaire, em quedo perplex davant del desfasament que hi pot haver entre el discurs de la seu nacional de la U.M.P i les declaracions que a vegades fan (declaracions de principi, ja ho sabem…) els quatre diputats nord-catalans (tots de la U.M.P) sobre el tema de la defensa de la cultura i llengua catalanes.

Què pensen en Mach, Irles, Calvet i Siré del discurs de l’Eva Joly ? Ells també volen defensar les cultures regionals, i permettre a la nostra mainada d’aprendre en tota normalitat el català ? O bé, com a membres de la U.M.P estan plenament d’acord amb la línia que defineix la seu parisenca ? Realment pensen que l’aprenentatge del català pot posar en perill l’Estat francès ? Francament ? És una broma, no ?

I els socialistes a París ? Què opinen del discurs de la candidata dels Verds amb qui tenen el costum d’aliar-se a la segona volta de les eleccions ? I al nivell local que en pensen els socialistes : els presidents de la Regió, en Bourquin, i del Consell General, na Malherba ?

 Esperem les vostres respostes, senyors i senyores diputats i presidents de col·lectivitats territorials !

 El Bruixot

 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Registrats