dimarts 16 abr. 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • blue style
  • orange style
  • green style

La nostra  voluntat és d'expressar sensibilitats diferents del món nord-català.
Cada un dels autors expressa la seua reflexió. Unes opinions que no impliquen a cap dels altres col.laboradors.

 

Quants sem

Tenim 3 visitants en línia
La força dels Estats PDF Imprimeix Correu electrònic
dijous, 8 de setembre de 2011 06:25

No és cap notícia nova, els estats tenen tots els poders, una Nació sense estat necessita molta voluntat per afirmar-se i ho demostren una vegada més els estats francès i espanyol amb la televisió.

A Catalunya Nord necessitem televisió en llengua pròpia, en llengua catalana. Les televisions de l'estat francès, ens deixen engrunes, uns minutets setmanals a les ones de "France 3", és a dir res.

Tocant Catalunya nord, a la resta del Principat, a la Comunitat Autònoma de Catalunya la Televisió de Catalunya han aconseguit canals de televisió de gran qualitat.

Allà tenen canals que posen a l'abast dels teleespectadors imatges d'esports, programes per a la mainada, informatius, documentals, pel·lícules... Podem dir que la Televisió de Catalunya és una televisió completa i moderna, una televisió que millora i se desenvolupa, una televisió gairebé perfecta.
Evidentment té defectes. Els seus continguts no responen a l'espera del conjunt de la Nació. Les perifèries hi són poc representades, però d'altra banda, les perifèries reben difícilment o no reben aquesta televisió que hauria de ser d'àmbit Nacional, per una simple raó : que no tenim estat.

Francesos i espanyols no tenen aquests problemes.

Des del anys 80, una part de Catalunya Nord rep de manera "alegal" uns canals de TVC. Això va estar possible gràcies a actes reivindicatius i campanyes d'adhesions. Finalment hem aconseguit engrunes i sembla que ens faci contents.
Però recentment, l'estat espanyol sense cap campanya de la societat civil, sense cap demanda ciutadana ens ha imposat canals de televisió en llengua castellana, també de manera alegal.
Catalunya Nord rebia TV3 i C33 per dos canals analògics, canals pels quals hauríem pogut rebre tots els canals de TVC i fins i tot hauríem pogut aprofitar l'alta definició.
I no va anar així. El govern català ha triat utilitzar només un canal i ha deixat l'altre lliure, i l'altre els espanyols l'han utlitzat per passar-hi els seus canals.

I el futur?

Aquestes televisions que se passegen d'una banda a l'altra de l'Albera encara no tenen cap marc legal, però aviat sí que en tindran.
A final de novembre de 2011 tindrà lloc sobre el territori estatal francès l'apagada analògica, i simultàniament els canals televisius seran substituïts per canals digitals.
Podria ser el moment precís que triarien els estats espanyols i francesos per a oficialitzar un acord, un acord que permetrà als espanyols enviar les seues ones a tot arreu de Catalunya Nord, un acord que privarà Catalunya Nord d'una part de les televisions catalanes perquè per poder reenviar les ones catalanes arreu del territori Nacional (la gent ben educada parla de territoris de parla catalana) els responsables de la Comunitat Autònoma de Catalunya hauran de demanar el vist-i-plau de Madrid, i és Madrid i París que decidiran el que és bo o no enviar. Com pel Tractat dels Pirineus, els catalans quedarem allunyats de les discussions... normal !  no tenim estat propi.

Hervé Pi

TVC = Televisió de Catalunya

Aviat un acord entre espanyol i francesos 

 

Comentaris  

 
0 #2 olivier 11-10-2011 21:01
Trobi molt interessant la proposta d'en Gérard.
A més, us volia demanar si existeix un projecete de televisió catalana a Catalunya Nord?
El probleme amb la televisió de Catalunya és que les emissions politiques (igual per a la ràdio) són orientades, i és normal, a la politica sud-catalana o espanyola. La meua impressio, i la tinc des de fa temps, és que ens plau perquè parla-hi català però els temes de discussió no ens interessa gaire.
A més, quasi no mai parlen de Catalunya Nord.

Ara què visc fora de Perpinyà, percibeixi la falta d'un canal de tv nord-català i de poscasts à Ràdio Arrels :) Els medias sud-catalans no em satisfeixen.
Citar
 
 
0 #1 Gerard 23-09-2011 07:38
Hola!

Heu pensat a fer-ho a través d'Andorra? És un petit país, però la seva llengua oficial no deixa de ser el català. Segur que hi ha algun andorrà escampat per la Catalunya Nord i amb aquesta excusa, passeu tots els canals de TV i ràdio que reben a Andorra, és a dir, tots els catalans / catalanoparlant s. Els que estiguin en altres llengües, ja els emetrà el seu país corresponent, si vol :-)

Records des de Munic!
Citar
 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Registrats