divendres 29 març 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • blue style
  • orange style
  • green style

La nostra  voluntat és d'expressar sensibilitats diferents del món nord-català.
Cada un dels autors expressa la seua reflexió. Unes opinions que no impliquen a cap dels altres col.laboradors.

 

Quants sem

Tenim 22 visitants en línia
Partit socialista i llengües « regionals » PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 11 d'octubre de 2011 08:00

En previsió de les eleccions presidencials del 2012, el Partit Socialista francès intenta fer sentir la seua veu sobre el tema de les llengües minoritàries presents a l’Estat francès. Fins ara només havíem tingut ocasió de sentir les propostes de la candidata d’ Europa Ecologia - Els Verds sobre aquest assumpte, amb una posició molt clara a favor d’una « Europa federalista de les regions »  amb unes « regions autònomes » i un ple « reconeixement de les llengües regionals ».

      Fa pocs dies, dos candidats a les "primàries" del Partit Socialista (que designaran el candidat oficial per les properes eleccions presidencials franceses), na Martina Aubry i en François Hollande van donar les seues posicions sobre la plaça que han de tenir les llengües « regionals » dins França.

      Martina Aubry, per la seua banda, va posicionar-se sobre el tema de la llengua bretona, i podem pensar que aquella posició la voldria aplicar per totes les llengües de l'hexàgon. Segons les informacions donades pel diari « Ouest-France » i el seu periodista Didier Gourin, Martina Aubry es va pronunciar a favor d’un bilingüisme francès/llengua minoritària obligatori en els territoris on aqueixes llengües són presents. Però aquest tipus d’ensenyament hauria de poder ser rebutjat per les famílies que no en voldrien. Aquesta posició, la Martina Aubry l’explica per la seua posició republicana, diu : « és perqué defenso amb valentia l’ideal republicà que defenso les diferències culturals de França i dels francesos ». Per ella, l’unitat de la França no pot passar per la seua uniformitat. Pel que concerneix la mesa en aplicació d’aquesta proposta, la Martina Aubry, no hi veuria la presència de l’Estat, sinó una nova competència obligatòria de les Regions.

Per la seva banda, en François Hollande, favorit dels sondejos a les "primàries socialistes", va donar la seua posició en una entrevista al diari « Corse matin », que li demanava si era a favor d’una cooficialitat de la llengua corsa. La seua resposta és la d’un home obert però encara molt marcat pel jacobisme francès. Mireu la resposta : « Vull que les llengües regionals siguin reconegudes i parlades. Si sóc president de la República, proposaré al Parlament una modificació de la Constitució per poder ratificar la Carta europea de les llengües regionals. És en aquell sentit que podrem mantenir viva la llengua corsa. Aquella decisió valdria per a totes les llengües regionals […]. Però recordaré, que l'única llengua oficial és el francès ».

     Podem veure que les posicions del Partit Socialista francès tenen punts interessants, malauradament limitats pel centralisme i egocentrisme franco-francès. A veure què faran de veritat si són elegits. Recordem que en François Mitterand havia tingut un discurs molt semblant durant les campanyes presidencials i que un cop elegit com a President de la República Francesa, no va fer res a favor de la defensa i de la promoció de les llengües minoritàries, que ells diuen « regionals » (recordem que el regionalisme es defineix de cara a un centre… París, capital de l’Estat-Nació francès…).

El Bruixot

 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Registrats