dissabte 13 jul. 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • blue style
  • orange style
  • green style

La nostra  voluntat és d'expressar sensibilitats diferents del món nord-català.
Cada un dels autors expressa la seua reflexió. Unes opinions que no impliquen a cap dels altres col.laboradors.

 

Quants sem

Tenim 16 visitants en línia
El jacobinisme del senyor Amiel és espantós ! PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 18 de gener de 2012 16:59

En una entrevista feta al diari francès « l’Humanité », l’Oliver Amiel, un dels  regidors municipals a l’ajuntament de Perpinyà va tornar a expressar el 13 de gener la seva hostilitat contra les llengües minoritàries de l’hexàgon.

Aquí trobareu traduïdes les tres respostes que va donar en aquest interviu. Contestava unes preguntes fetes a ell però també al senyor Bucchini, president de l’Assemblea de Còrsega i al senyor Merle, historiador i escriptor.

Primera pregunta :  Penseu que pot ser útil promoure les altres llengües de França, regionals o miniritàries ? Per què ?

Resposta :  Les nostres llengües regionals són una riquesa que cal preservar i conrear però això s’ha de fer en el marc estricte de la unitat republicana. Perquè uns propòsits perniciosos poden perfectament amagar-se darrere unes intentions aparentment bones respecte a aquestes llengües

Segona pregunta :  Algunes persones opinen que l’aprenentatge d’aquestes llengües posaria en dubte la igualtat i els principis republicans. La llengua comuna en quedaria debilitada ; per exemple de cara a l’anglès. Què en penseu ?

Resposta :  L’aprenentage de les llengües regionals no és perillós en si mateix però sí que ho és la voluntat de «co-oficialitzar» aquestes llengües al costat de la llengua nacional. El Consell Constitucional, justament es va pronunciar en aquest sentit i va autoritzar el 2002 unes modalitats noves de l’ensenyament de la llengua corsa amb la condició que aquest ensenyament sigui facultatiu tant pels alumnes com pel professorat. Pel que concerneix el risc imperialista de la llengua anglesa, cal reconèixer que el francès no ha pogut esdevenir la llengua del sistema global de comunicació….

Tercera pregunta :  Esteu a favor de la ratificació francesa de la Carta Europea de les llengües regionals i minoritàries ? Voldríeu que es garanteixi per llei l’estatut i la promoció d’aquestes altres llengües de França en els aspectes culturals i mediàtics ?

Resposta :   No ! Estic en contra de la ratificació d’aquesta Carta Europea. Seria una molt mala tria per a França. Com ho ha dit el senyor Chevènement, això implicaria el reconeixement de la «co-oficialitat» de més de 70 idiomes presents al nostre territori i s’acompanyaria de mesures coercitives. Hi ha darrere d’aquesta reivindicació la voluntat de fragmentar la República i la nació francesa. A més, em sembla estrany que uns partits d’esquerra preconitzin aquesta ratificació (és aixó que preveu uns acords entre el Partit Socialista Francès i Europa Ecologia- Els Verds) per què aquesta partició nacional aniria a favor dels mercats financers sempre delerosos d’afeblir les potències nacionals.

 L’Oliver Amiel va acabar l’entrevista dient que les llengües regionals ja van prou protegides amb l’article 75-1 de la Constitució Francesa ; un article que diu que elles fan part del patrimoni nacional. L’Oliver deixà entendre que no calia fer un tal article per què tothom ja sap que són llengües patrimonials i que, per sort, també hi ha l’article 2 de la mateixa constitució que ho bloqueja tot i salva el Francès, fent que continuï sent comprès per tots.

Trobo aquest concentrat de jacobinisme 100 % francès molt espantós. Suposo que aquest senyor passa una part del seu temps a les terres nord-catalanes i deu observar atentament la nostra petite societat.

Que no s’adona que la llengua en perill d’extinció a les nostres comarques no és el francès sinó el català ?

Que no sap aquest senyor que a Catalunya-Sud, el 100% dels ciutadans parlen i entenen el catellà tot i la co-oficialitat del català ?

 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Registrats