dijous 28 març 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • blue style
  • orange style
  • green style

La nostra  voluntat és d'expressar sensibilitats diferents del món nord-català.
Cada un dels autors expressa la seua reflexió. Unes opinions que no impliquen a cap dels altres col.laboradors.

 

Quants sem

Tenim 1 visitant en línia
En Bernat GUASCH renuncia a un futur català PDF Imprimeix Correu electrònic
dijous, 24 de setembre de 2015 09:43

El diari local “L’Indépendant” ha engegat una enquesta on demana l’opinió dels lectors per a triar el nom de la futura regió.

Aquesta pregunta, l’Indépendant la fa també a personalitats de Catalunya Nord i les publica a la versió paper.

En Bernat Guasch (1) era l’entrevistat d’ahir dimecres 22 de setembre. En Guasch respon com un súbdit.

Declara que ell voldria Rosselló, però entén que no correspondrà a la voluntat de la capital, per tant escombra de cop i volta aquesta possibilitat per a decantar-se com a Pyrénnées-Méditarranée.

Pyrénnées-Méditarranée: és un terme defineix geogràficament el nostre territori i part del país d’Auda. Tret del fet que el nom no defineix en cap cas Montpeller, i encara menys Tolosa, acceptar aquesta denominació és sinònim de renunciar a la identificació històrica del nostre territori.

A la lectura de l'entrevista veiem que el president dels Dragons Catalans reacciona com un súbdit des de fa molts anys.

Diu d'una banda que podria acceptar “Septmanie” si sonés millor i d'altra banda reivindica la denominació "Sud de France".

Recordem que els nord-catalans nos vam mobilitzar en nombre en contra de “Septimanie”, i si nos vam mobilitzar no és perquè el nom sonés malament, si no que l'invenció freixista tenia com a intenció d'eliminar la catalanitat del nom de la regió.

En Guasch refusa la denominació “Midi”, la troba poc encertada ja que no identifica el territori, però reivindica “Sud de France”. Quina lògica?

Una i altra denominacions nos identifiquen com a francesos i treuen tota referència històrica. Una i altra són denominacions geogràfiques franco-franceses d'una idefinició tremenda.

Si "Midi" pot fer pensar a Marsella, "Sud de France" pot definir qualsevol dels territoris administrats per l'estat francès, qualsevol territori que vagi d' Iparralde a Niça.

Aquesta poca consciència d'un dels caps d'empresa més importants de Catalunya Nord és més que preocupant, i l'és més avui a les portes d'un esdeveniment històric tan important com el neixament de la República Catalana.

Renunciar avui a la catalanitat a Catalunya Nord és anar a contra corrent de l'opinió i és econòmicament suicidari.

(1) En Bernat GUASCH és un home important a Catalunya Nord. És un dels empresaris més importants i és el president dels Dragons Catalans, l'equip de rugbi a XIII que ha triat participar a campionats i lligues a fora de l'estat francès, un equip que ha triat com a himne oficial "Els Segadors"

 

Comentaris  

 
0 #1 Teo CN 26-09-2015 07:48
L'única apellació que no oblida ningú inclouent respecta,t la història i les llengues nostres és, seria, evidentment
Occitània - País català o Occitàniaz Catalunya Nord
o, com no es proposa, Occitanie Pays catalan
Però millor hauria estat: CAP fusió de regions! Catalunya Nord junta amb '+) la 'regió' (aviat Estat, República catalana) Catalunya (ara Comunitat autònoma de C.) i Països catalans
Citar
 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Registrats