dijous 28 març 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • blue style
  • orange style
  • green style

La nostra  voluntat és d'expressar sensibilitats diferents del món nord-català.
Cada un dels autors expressa la seua reflexió. Unes opinions que no impliquen a cap dels altres col.laboradors.

 

Quants sem

Tenim 4 visitants en línia
El nom de la pseudo regió, entre frau i coherència PDF Imprimeix Correu electrònic
dilluns, 20 de juny de 2016 14:00

“L’appel du 18 juin” deixa el món catalanista silenciós.

Un món de companys s’han estrenyat que « l’appel du 18 juin » no hagi tingut el suport dels partits polítics i entitats nord-catalans.

Uns, fins i tot, han retret el fet que no hi havia tampoc les colles castelleres a la manifestació, com tampoc hi eren les corals Cors de Clavé, els Foments de la sardana, les colles geganteres o els esbarts dansaires.

El juny del 2014 el govern francès donava cos a una reforma territorial pensada des de París sense consultar els territoris. El mateix juny del 2014 una trentena de persones se reunien al Casal de Perpinyà per a pensar possibles reaccions. El setembre del mateix any neixia el col·lectiu SEM amb una proposta clara: aconseguir un estatut i una institució per Catalunya Nord. Un col·lectiu format per entitats (Federació i territorial Nord-Catalana de l’ANC) i partits polítics (CDC, CUP, EEV, ERC, UC).

El Col·lectiu SEM representa una reivindicació clara i catalana, reivindicació assumida per tots els components. A partir del març, sense explicacions, CDC ha abandonat el Col·lectiu SEM i ha muntat el seu propi col·lectiu AGISSONS amb UDI i Debout la France.

Manifestació del 18 de juny :

És en nom del col·lectiu AGISSONS que se va convocar la manifestació del 18 de juny a Perpinyà, recordem-ho un col·lectiu format per

Convergence Démocratique de Catalogne, un partit amb colors catalans, que d’entrada s’ha oposat a Occitània/Catalunya UDI un partit centrista francès Debout la France, un partit jacobí que vol sortir de l’euro i tornar a aixecar les fronteres estatals. Que jo sapigui, en cap moment membres del col·lectiu AGISSONS han contactat directament les entitats de SEM per a afegir-se a l’organització dels actes convocats el 18 de juny a Perpinyà. I si no ho han fet, és perquè en cap moment volien sumar SEM.

El repte :

Els objectius de un i altre col·lectius poden semblar equivalents, però si un i altre existeixen, si CDC ha abandonat SEM per a crear AGISSONS és que més enllà de l’aparència, les motivacions són oposades.

Els components de SEM tenen una visió catalana del futur de Catalunya Nord. La visió dels components de AGISSONS s’emmarca dins l’estat jacobí, si agafem el programa de « Debout la France », el partit polític més important del col·lectiu, veiem clarament que milita per a tornar a un estat francès jacobí recentralitzat, recuperant les fronteres estatals, i per una sortida de l’euro. És clar que aquests objectius posen un fre a la visió de futur que poden defensar entitats que defensen un futur català del nostre territori.

Hervé Pi

PD :

  • quan volem defensar un nom, comencem per a defensar el nostre. El col·lectiu SEM ha triat que dir qui és, l’altre ha triat un imperatiu francès, uns noms que marquen posicions.
  • el 18 de juny és una clara referència nacional francesa
  • Debout la France podria ser l’equivalent sudista de Ciutadanos, per tant, un pacte entre CDC i Ciutadanos semblaria avui com a mínim estrany En resum: el col·lectiu AGISSONS havent triat un nom francès, una data simbòlica francesa i com a al·liats partits jacobins potents, no me sembla cap barbaritat que els catalanistes s’hagin quedat al marge de la manifestació, fins i tot quan hi han participat individualment.
 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Registrats