dissabte 13 jul. 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • blue style
  • orange style
  • green style

La nostra  voluntat és d'expressar sensibilitats diferents del món nord-català.
Cada un dels autors expressa la seua reflexió. Unes opinions que no impliquen a cap dels altres col.laboradors.

 

Quants sem

Tenim 23 visitants en línia
Nom de la pseudo regió: PDF Imprimeix Correu electrònic
divendres, 5 d'agost de 2016 22:30

Avancem o anem de recula ?

Des de fa setmanes el debat en defensa de la catalanitat a Catalunya Nord se basa quasi únicament sobre el nom de la nova pseudo regió. Aran d'un procès pseudo democràtic el nom «Occitanie» s'ha imposat.

El col·lectiu «Agissons» (en realitat Convergence Démocratique de Catalogne) n'ha agafat el protagonisme, altres col·lectius s'han afegit al concert amb veus dissonants, mentres que el col·lectiu SEM -que reivindica molt més que un nom- ha passat en segon pla, és avui inaudible.

Ja més de 20 municipis han firmat mocions a favor d'afegir «Pays Catalan» a l'apel·lació "Occitanie", els esperits s'escalfen i altres seguiran. És molt probable que d'aquí a l'octubre la meitat dels vilatges de Catalunya Nord mencionin a l'entrada del seu poble, a sota el nom del vilatge «PAYS CATALAN» o com ho ha fet Perpinyà mencionant «LA CATALANE», o Salses que posarà «Porte du PAYS CATALAN»...

Podria semblar positiu però la realitat és que més que mai la situació me sembla preocupant.

Tinc la sensació que a darrere d'una aparent defensa de la identitat catalana del nostre territori, els autors d'aquestes campanyes participen, conscientment o no, a la desaparició programada del que fa que siguem catalans: la llengua.

A mi m'agradaria que aquests col·lectius i municipis -suposadament defensors de la identitat catalana, posessin la meitat de l'energia per a la llengua enlloc de gastar-la tota per a ser al primer pla de la defensa del nom.

Bona part d'aquests Col·lectius i municipis marginalitzen el català, ho justifiquen per una voluntat d'eficacitat, i se sent ben poques crítiques...

No sabem quin serà el nom de la pseudo regió, no sabem si hauran estat eficaços i si el nom mencionarà la nostra història, la nostra identitat o si s'aconseguirà una menció geogràfica, però el cert és que la llengua ha fet un pas enrere. Fins ara la quasi totalitat dels municipis retolaven les seues entrades en bilingüe, ara els municipis "defensors" de la identitat catalana tenen a l'entrada del poble més francès que català, quina incoherència.

Altres fets passen desapercebuts, Perpinyà dita "la catalane" acaba de suprimir la versió catalana del seu butlletí digital. Qui ho ha denunciat? Qui reivindica la presència de la llengua i en fa ús amb el màxim de normalitat?

Val la pena reivindicar un nom per a una closca que s'està buidant dia rere dia? Quin significat té el nom si perdem l'ànima?

 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Registrats