dimarts 16 abr. 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • blue style
  • orange style
  • green style

La nostra  voluntat és d'expressar sensibilitats diferents del món nord-català.
Cada un dels autors expressa la seua reflexió. Unes opinions que no impliquen a cap dels altres col.laboradors.

 

Quants sem

Tenim 5 visitants en línia
El CSA francès talla les ràdios sud-catalanes PDF Imprimeix Correu electrònic
dilluns, 15 de novembre de 2010 21:10

El mes de setembre va ser marcat a Catalunya-Nord per la desaparició de unes quantes ràdios sud-catalanes que des de fa una desena d’anys emetien en tota normalitat a les terres nord-catalanes. Entre elles, vull destacar dues ràdios ben conegudes per la joventut del Rosselló : Flaix Bac i Flaix Fm.

Els nostres joves, que ja tenen el costum d’anar de festes a les terres de l’Empordà i les discoteques gironines, podien escoltar la música de les seues nits de festes amb aquestes dues ràdios. Ben segur, aquestes ràdios, com la TV, van ser uns bons mitjans per sensibilitzar les orelles d’aquests joves a la llengua catalana, però també s’ha de destacar la gran qualitat de les emissions proposades i el fet que milers i milers d’oients nord-catalans les podien escoltar fins fa poc…

És el Comitè Superior de l’Audiovisual francès que va exigir a l’Estat espanyol el tancament de la difusió d’aquestes dues ràdios al territori francès (i doncs a les terres nord-catalanes, de moment sota administració francesa). Les raons ? Unes petites interferències a les emissores « Radio Nostalgie » i « Radio Catalogne Nord » en uns quants poblets de Catalunya-Nord !

 Davant d’aquest nou problema per la lliure difusió de la cultura catalana aquí, una mobilització ciutadana es va crear molt ràpidement i va prendre diferents formes. Trets de les peticions, dos grups Facebook  van ser creats i desprès de només un mes d’existència ja tenen cadascú  el suport de més d’un miler de membres nord-catalans. La mobilització es va també exprimir pels carrers de Perpinyà, amb la participació al Correllengua del 6 novembre d’uns cinquanta joves, tots units darrera el crit « Volem el retorn de Flaix Fm a Perpinyà ».

De moment el mon polític nord-català no s’ha mogut ni d’un pam. Els elegits nord-catalans del Consell General, els del Consell Regional, els 4 diputats, els 2 senadors i els eurodiputats elegit a Catalunya Nord no van exprimir cap intenció a favor de la defensa de la difusió de les ràdios sud-catalana aquí. Per què ? Hem de creure que la cultura, la joventut i la llengua catalana, no els interessa ? Tinc, potser, la ingenuïtat de pensar que no… però després de dos mesos d’apagada, tots aqueixos elegits semblen pas tenir cap respecte pels oients nord-catalans ! Ni un s’ha exprimir sobre el tema. A veure si això canviarà…

Els únics polítics que, de fet, s’han  mobilitzat fins ara sobre aquest tema, no son els elegits del territori concernit, sinó 2 eurodiputats del Principat que han portat el tema davant de la Comissió Europea. Avui, no han tingut encara, cap resposta a les seues preguntes. Però el problema és plantejat, i els podem agrair !

Del costat del grup Flaix, Miquel Calçada, co-fundador del Grupflaix, ha explicat a l'Agència Catalana de Notícies que estan « buscant una altra freqüència », argumentant sobre el fet que les ràdios Flaix Bac i Flaix Fm tenen « força oients a Perpinyà com per no deixar-los penjats ». Així doncs, en un marc d'alegalitat dins l'espai català transfronterer, el grup Flaix va decidir des del 19 d'octubre, de tornar a emetre cap a Perpinyà FlaixBac. Si FlaixBac ha tornat, FlaixFm ha, per la seua banda, desaparegut completament de la plana del Rosselló per culpa de la estupidesa d’un CSA jacobí que només vol tenir ràdios franceses al territori francès… una bona imatge d’obertura a l’inici del segle XXI dintre d’un espai europeu, on les fronteres han desaparegut (normalment) !

Espero doncs, no pas l’ajuda dels elegits nord-catalans, sinó el militantisme del grup Flaix, perquè decideixi tornar a emetre de manera alegal (i no il·legal) la música de FlaixFm, pel màxim plaer de tota la joventut de Catalunya Nord.

 

el Bruixot
 

 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Registrats