dimecres 26 gen. 2022
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • blue style
  • orange style
  • green style

La nostra  voluntat és d'expressar sensibilitats diferents del món nord-català.
Cada un dels autors expressa la seua reflexió. Unes opinions que no impliquen a cap dels altres col.laboradors.

 

Quants sem

Tenim 22 visitants en línia
El resultat de les eleccions a la Comunitat Autònoma de Catalunya PDF Imprimeix Correu electrònic
dilluns, 6 de desembre de 2010 07:42

i la clara victòria de CIU tindran repercussions a Catalunya nord... 

Casa de le Generalitat Perpinyàaixò és una evidència ja que, fins i tot si no sem pas sotmesos a la mateixa administració central, els grans canvis a Catalunya incideixen amb més o menys força a Catalunya nord.

El primer canvi que notarem serà el del Director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà.
Aquesta Casa fou volguda pel president Jordi Pujol, va veure el dia el 2003. La primera directora en fou Maryse Olivé.
Més tard, quan el tripartit va guanyar la Presidència de la Generalitat de Catalunya vam veure arribar l'Enric Pujol i Casademont qui va deixar el lloc al Jordi Fernandez Cuadrench. Aquesta Casa és una representació del govern de Catalunya, aquí a Catalunya nord. 
El 2003 la Generalitat la definia com a oficina a l'exterior i li atorgava una funció: "La Casa de la Generalitat a Perpinyà coordina i estimula aquesta interrelació i treballa activament per superar els efectes separadors que han tingut les fronteres".
Més tard Esquerra Republicana de Catalunya va treure la Casa de la Generalitat i el conjunt de les entitats de Catalunya del Departament de l'Exterior per a fer-les dependre de Vice-Presidència. Un canvi simbòlic que diferencia la Casa de Perpinyà d'altres Cases escampades al món, com diferencia també els Casals nord-catalans dels Casals Catalans del món.
 
A inici del 2011 el futur President de la Generalitat nomenarà un nou director a la Casa. Segons sembla podria ser nadiu de Catalunya nord, com al seu moment la Maryse Olivé. Un fet que pot ser percebut com un avantatge ja que el Director tindria un bon coneixement de la realitat de les nostres comarques, del teixit econòmic, polític, cultural... 
 
Triar un Director per la Casa és triar la persona que treballarà pel futur d'una política que pugui unir les comarques a banda i banda de l'Albera, és triar una persona capaç de gestionar les relacions entre les institucions d'aquest espai transfronterer, capaç d'acompanyar i impulsar projectes de tot tipus institucionals, econòmics, lingüístics, culturals, turístics...
 
La  Casa de la Generalitat de Perpinyà no és una "ambaixada" qualsevol, és la representació de la Generalitat en  territori català. La persona que serà triada tindrà una responsabilitat important, representarà el poder català i haurà de tractar tant amb el Consell General com amb l'ajuntament de Perpinyà, amb la CCI i el món cultural... Els responsables del teixit econòmic, cultural i de les institucions hauran de fer confiança en aquest director.
 
Ser Director de la Casa i nord-català serà un avantatge per Catalunya sud i Catalunya nord? Potser sí, però a condició de triat amb molta cura el nou director.
 
L'altre punt és la consideració que se fa de Catalunya nord  des de Catalunya sud. Desapareixerà el Departament de Vice-Presidència, els catalans del nord serem considerat com els mallorquins o valencians? serem considerats com un casal d'un territori català o com un casal de l'exterior?
L'Artur Mas, el molt probable futur President de la Generalitat  respondrà a les qüestions...
Hervé Pi
 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Registrats