divendres 29 març 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • blue style
  • orange style
  • green style

La nostra  voluntat és d'expressar sensibilitats diferents del món nord-català.
Cada un dels autors expressa la seua reflexió. Unes opinions que no impliquen a cap dels altres col.laboradors.

 

Quants sem

Tenim 10 visitants en línia
Retolació una carta a Els Matins de Catalunya Ràdio PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 2 de novembre de 2010 13:52

Al llarg dels mesos vam denunciar el fet d'aquesta retolació escandalosa. Cartes enviades per desenes unes entrevistes però cap resultat...

Benvolgut Josep Lluís Merlos,

Vos escric des de la comarca del Rosselló, a la Catalunya Nord, per aportar a l’espai “Mals senyals” les següents fotografies, que fan referència a l’incompliment del Decret 78/1991, de 8 d'abril (DOGC 1434, del 24), sobre l'ús de la toponímia. Aquest decret de la Generalitat de Catalunya s’incompleix sistemàticament en les carreteres de la comunitat autònoma de Catalunya, pel que fa a la senyalització de poblacions de la Catalunya Nord, ja que, tal i com diu el decret:
Article 2
Retolació a les vies urbanes i interurbanes


2.2 Quan en la retolació de les vies urbanes o interurbanes s'indiqui la direcció cap a un lloc de fora de Catalunya, el topònim corresponent ha de figurar en català si té una forma tradicional en aquesta llengua, sens perjudici que pugui figurar també en altres llengües. A la Val d'Aran, aquesta norma s'ha d'aplicar referida a l'aranès en el lloc del català.
Disposicions transitòries
- 1 Les administracions competents en cada cas han d'adoptar les mesures necessàries per tal que siguin substituïts els rètols que incompleixen les prescripcions dels articles 2, 3 i 6.1 d'aquest Decret.
Disposicions finals
- 1 L'Administració de la Generalitat ha de promoure, en cooperació amb els òrgans competents de l'Administració de l'Estat i d'acord amb ells, l'aplicació del que disposen els articles 2, 3 i 4 d'aquest Decret.
Així doncs, la majoria de senyals de les comarques gironines que indiquen poblacions de la Catalunya Nord són il•legals i, per tant, són uns “Mals Senyals”. Per a nosaltres però, el més greu és la manca de respecte cap als drets lingüístics dels catalanoparlants en general, especialment els catalans del nord, ja que modificar la toponímia que ens és pròpia és una manca de respecte vers els municipis nordcatalans. Volem fer una crida a la Generalitat de Catalunya perquè es faci ressò d’aquesta injustícia i faci el possible per corregir aquests “Mals Senyals” i fer complir així la seva pròpia llei, que durant 16 anys no ha servit per res.

 

Exemples de “Mals Senyals” per incompliment del Decret sobre l’ús de la toponímia:

1) forma correcta: La Guingueta d’Ix / forma incorrecta: Bourg-Madame

mal rètol "La Guingueta"

 

 

 

2) forma correcta: Arles / forma incorrecta: Arles sur Tech

Mal rètol Arles

 

3) forma correcta: Perpinyà / forma incorrecta: Perpignan

mal rètol Perpinyà

 

 


Gràcies pel vostre programa, que ens acompanya tots els matins també aquí a la Catalunya Nord.

Hervé Pi.
Fundador de la
Plataforma per a la Dignitat
Catalunya Nord


 

 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Registrats