dimecres 24 abr. 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • blue style
  • orange style
  • green style

La nostra  voluntat és d'expressar sensibilitats diferents del món nord-català.
Cada un dels autors expressa la seua reflexió. Unes opinions que no impliquen a cap dels altres col.laboradors.

 

Quants sem

Tenim 19 visitants en línia
La Universitat de Perpinyà retalla l'oferta de les possibilitats per formar-se en català PDF Imprimeix Correu electrònic
dijous, 30 de desembre de 2010 19:27

El 2010 la Universitat de Perpinyà suprimeix el Diploma d'Estudis Catalans i la preparació al CAPES

La direcció de la Universitat de Perpinyà ha aprofitat una reforma per a eliminar dues formacions necessàries i que no existeixen en cap altra universitat de l'estat francès: es tracta de la formació al CAPES de català i el DUEC, Diploma d'Universitat d'Estudis Catalans.
De manera inexplicable, la sola universitat de l'estat francès que té una facultat de “llengua regional” i que té vocació a assegurar el màxim de formacions ja que és la sola situada en territori català, suprimeix un diploma històric creat els anys 1970 amb el suport del Consell General, quan encara no hi havia diplomes d'estat de català. Aqueixa formació específica a Catalunya Nord s'adreçava als catalans que no havien pogut beneficiar d'una formació al curs de llur escolaritat (i són molts en aquest país!) i que volien aprofundir llur coneixença en llengua i civilització, sense necessàriament inscriure's en llicència. És encara més sorprenent l'eliminació del DUEC, ja que aquest diploma aportava unes quantes inscripcions suplementàries a la Universitat, sense cap cost afegit (gràcies una mutualització dels cursos amb les classes existents).

La segona mala notícia ve de la supressió de la preparació al CAPES de català que solament existia a Perpinyà. Aquí amb l'argument d'un nombre massa reduït d'inscrits (el Ministeri posa cada any una única plaça en concurs ! Com hi podria haver plètora de candidats?) la Universitat ha refusat d'obrir el nou Màster català “Métier de l'Éducation et de la Formation”, suprimint de la mateixa manera la preparació al concurs per ser professor de català al secundari. Equival a sancionar els estudiants que volen accedir al professorat de català i sobretot a renunciar a una de les missions de la universitat perpinyanesa que és d'assumir tot el que va lligat amb la preparació dels ensenyants de català. Un veritable retorn enrere quan el català era una simple opció o que
els futurs ensenyants havien de fer bricolatge per poder oferir un ensenyament de qualitat als joves.

 

Des de la Plataforma per a Catalunya Nord demanem que la Universitat de Perpinyà reconsideri aqueixa posició contrària a l'interès dels estudiants i a tota la població de Catalunya Nord.

Serà difícil d'explicar a la Xarxa d'Universitats Vives que té com a objectiu de “Coordinar la docència, la recerca i les activitats culturals i potenciar l'ús de la llengua catalana.” al mateix moment que se retalla els magres mitjans que van destinats a promoure l'ensenyament del català.

Hervé Pi

 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Registrats