dimecres 24 abr. 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • blue style
  • orange style
  • green style

La nostra  voluntat és d'expressar sensibilitats diferents del món nord-català.
Cada un dels autors expressa la seua reflexió. Unes opinions que no impliquen a cap dels altres col.laboradors.

 

Quants sem

Tenim 8 visitants en línia
Medi Ambient PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 12 de gener de 2011 07:04

En una època on es parla molt d'escalfament global del planeta, on es parla molt de reciclatge, de consumir menys,  d'ecologia, etc... etc... em sembla que tenim el dret de demanar què s'ha fet ? què es fa ? i què es farà ?

Primer de tot, crec que som tots conscients que s'ha d'intentar frenar el canvi climàtic i avançar cap a la sostenibilitat.
Crec també que tots sabem que el canvi només es farà realitat si hi participem totes i tots. 

Aquest article no serà en pla científic, a base de xifres o no sé quina paraula que ningú no entendrà. No, només serà una mena de guia, de guia del "bon consumidor", de coses petites del dia a dia i no d'accions més grans.

 

Què podem fer ? Què podem canviar ? Doncs, quasi tot el que volem. Només es tracta de voluntat i motivació.
Des de fa uns anys, a l'Estat Françès s'ha iniciat tota una campanya de reciclatge.

Bé, separar el cartró i el vidre de la resta dels residus ja és un pas. Però queda molt per fer encara. No és tan difícil, només caldria fer un passet més. Triar l'orgànic;  les deixalles orgàniques representen prop de la meitat del pes total de les escombraries. I per acabar triar el rebuig, tot el que no es pot triar.


La segona cosa que s'hauria d'afavorir és el mercat ecològic. Consumir productes ecològics i que hagin estat produïts prop de casa, és bo per la salut de l'home i la del planeta. Afavoreixen l'economia local i redueixen les emissions de CO2 del  transport de mercaderies.
Els horts de les cuitats o fins i tot de casa nostra hauríen de ser autosuficients. És molt fàcil, s'ha de cultivar plantes mediterrànies pròpies de la nostra climatologia. Ajuda a reduïr el consum d'aigua, ja que les plantes són adaptades al seu territori.

Ara bé, tot això és molt bonic, però falta una coseta. L'aspecte social, fer barri, fer poble ;  és un desenvolupament molt important quant a l'ecologia : Crear mercat d'intercanvis. En lloc de llançar el que no es fa servir, doncs se'l pot donar o intercanviar.
Els mercats d'intercanvis són maneres pràctiques per a reduir residus, i a més a més són una eina d'interrelació social..
Al final són petites coses.. però si tothom ho fa.. acabaran sent grans ! Ens hi posem ?

 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Registrats