dimecres 24 abr. 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • blue style
  • orange style
  • green style

La nostra  voluntat és d'expressar sensibilitats diferents del món nord-català.
Cada un dels autors expressa la seua reflexió. Unes opinions que no impliquen a cap dels altres col.laboradors.

 

Quants sem

Tenim 11 visitants en línia
La fi des les caixes d’estalvis catalanes ? PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 25 de gener de 2011 16:21

Les caixes d'estalvis tenen una gran presència a Catalunya. 10 de les 46 caixes d'estalvis de l'estat espanyol són catalanes i LA CAIXA és la primera caixa d'estalvis a Europa.

Aquesta entitat va ser creada el 27 juliol del 1990 amb la fusió de la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d’Estalvi de Catalunya i Balears, fundada el 1904 i la Caixa d'Estalvi i Mont Pietat de Barcelona, fundada al 1844.

L'objectiu social de LA CAIXA és la captació d'estalvi, per aconseguir obres socialment beneficioses i inversions que compleixin amb l'interès públic.

 

Gràcies als seus estatuts, té la major base a Europa, que li permet invertir en moltes obres d'interès general com ara la recerca en la lluita contra la malaltia d'Alzheimer, la integració dels discapacitats i dels nens a la societat.

El govern espanyol publicarà el 28 gener del 2011 un decret que preveu la transformació de les caixes d'estalvi insolvents en simples bancs

Aparentment per esmorteir els efectes de la crisi, el ministre de l'Economia del govern espanyol proposa la privatització de les Caixes d'Estalvis.

Per a validar la solidesa financera dels bancs, proves de tensió (« estress tests ») s'han previstes els propers mesos.

El govern espanyol ha decidit augmentar el coeficient de solvència en 2 punts percentuals. Es passarà de 6% a 8%. Segons el diari espanyol El Economista, una aportació de 2 000 milions d'euros per a totes les caixes d’estalvis serà necessària. La Caixa de Catalunya haurà d'augmentar el seu capital en 500 milions d'euros per passar aquestes proves

Les caixes que no passaran les proves es veuran obligades a la privatització.

Totes les forces polítiques catalanes critiquen aquesta decisió.

En efecte, sota el pretext de la crisi, les entrades de capitals privats a les caixes d'estalvis catalanes són una amenaça real.

L'entrada d’accionistes externs reduirà els vincles entre les caixes i el territori català.

Grups de capitalistes privats prendran el poder sobre els fons de propietats administrades per les caixes catalanes. LA CAIXA té inversions financeres en Gaz Natural (38%), Repsol (13%), Grupo Aguas de Barcelona (45%).Port Aventura (100%), Grupo segur Caixa (100%),…

Lamentablement, l’esperit de servei de les caixes podrià desaparèixer i a mitjà termini, les obres socials que les han fet créixer. Això implica perjudicis per a la gent més modesta de Catalunya, i en definitiva l'exclusió financera dels que més dificultats tenen per sobreviure.

El model social i financer de les caixes catalanes és en perill, no per raons de supervivència econòmica, però per raons polítiques: debilitar una mica més l’autonomia de Catalunya.

GiL

 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Registrats