dissabte 07 set. 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • blue style
  • orange style
  • green style

La nostra  voluntat és d'expressar sensibilitats diferents del món nord-català.
Cada un dels autors expressa la seua reflexió. Unes opinions que no impliquen a cap dels altres col.laboradors.

 

Quants sem

Tenim 11 visitants en línia
Dimarts 1 de febrer l'estat francès nega encara i sempre drets a les llengües dites "regionals" PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 1 de febrer de 2011 17:13

Armand JUNG

Res de nou sota el cel de les institucions de la cinquena "République" del país autoanomenat "des Droits de l'Homme".
Avui el diputat Armand JUNG president del grup d'estudis sobre les llengües anomenades "régionales" ha fet de nou una pregunta oral al ministre Frédéric Mitterand i un altre ministre li ha respost, el Luc CHATEL ministre de l'educació.

El diputat Armand JUNG ha recordat que la reforma de la "Constitution" ha permès de fer de les llengües "régionales" una part del patrimoni de França. Però aquest reforma és un engany ja que no ha atorgat cap dret a les dites llengües recordant els fets ocorreguts recentment a Nancy* i a Occitània*.
Ha recordat les promeses de la senyora Christine Albanel, la precedent ministra de cultura, qui havia afirmat diverses vegades al davant de la representació "nacional" la necessitat d'un marc legislatiu que doni una forma institucional al patrimoni lingüístic de la "République" i amb mesures concretes per l'ensenyament, els mitjans de comunicacions, els serveis públics, la senyalització i la toponímia.

El ministre francès, Luc CHATEL ha recordat que al nom dels principis fundadors de la unicitat del poble francès, de la igualitat dels ciutadans i de la indivisibilitat de la "République", la cort de justícia de Nancy ha fet palès que no hi ha cap dret per a les llengües regionals ja que cada un sabem que la llei fonamental de França prohibeix drets específics a categories de ciutadans, a més drets que serien vigents a territoris determinats.

El ministre ha recordat que uns 200.000 alumnes podien seguir l'ensenyament d'una llengua "régionale". Cal posar aquesta xifra a costat dels més de 12.000.000 d'alumnes escolaritzats el que representa una mica més de 2% de l'alumnat. I això a més s'ha de matisar, ja que hi entren tots els ensenyaments: els immersius, els bilingües però també l'ensenyament opcional.

Segons la FLAREP el 2008-2009 hi havia a l'estat francès nomès 57.000 alumnes escolaritzats en fileres bilingües i immersives, sigui un 0,5% de l'alumnat.

Text de la qüestió resposta

* el tribunal de Montpeller ha declarat il·legal la retolació d'entrada a Vilanova les Magalones (Vilanòva las Magalònas en occità)

 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Registrats