dijous 13 juny 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • blue style
  • orange style
  • green style

La nostra  voluntat és d'expressar sensibilitats diferents del món nord-català.
Cada un dels autors expressa la seua reflexió. Unes opinions que no impliquen a cap dels altres col.laboradors.

 

Quants sem

Tenim 29 visitants en línia
Els escàndols de la UPVD (+1) PDF Imprimeix Correu electrònic
dijous, 10 de febrer de 2011 19:49

Quin futur pels Estudis Catalans a la UPVD?

Ens ha arribat un document firmat Jean-Michel Hoerner, administrador provisori de l'IFCT intitulat:  "La Renaissance à la rentrée 2011-2012 au sein de l'Institut Franco-Catalan Transfrontalier: Création de la Licence "Etudes transfrontalières et catalanes" ETC", avec les 2 parcours de Licence 3, Etudes catalanes et tourisme" l'administrador hi defineix el projecte de futur dels Estudis Catalans.
Tot primer, i molt important, notem que aquest document és redactat únicament en llengua francesa, ja això ens permet entendre millor l'estat d'esperit de l'administrador.

Ens explica que el domini de la llengua catalana no ha de ser cap obligació per a aconseguir la futura llicenciatura composta d'altres disciplines: sociologia, dret, economia, antropologia, geopolítica, turisme...

Aquest projecte se recolza sobre l'ICRESS: Institut Català de Recerques en Sciències Socials, un Institut valorat molt positivament pel ministeri. La llicenciatura permetrà als estudiants de triar els Masters proposats per l'estructura: "Recherche et enseignement, relations transfrontalières, turisme et hotellerie".
L'administrador acaba el seu escrit  afirmant que la reestructuació lligarà UPVD a Montpeller.

No ens allargarem sobre la valorització molt menys brillant del sector turisme de la UPVD feta pel mateix ministeri, segurament una de les raons que incita el senyor JM Hoerner a celebrar el casament tremblant entre catalanística i turisme.

A nosaltres, ens agradaria sentir la veu d'aquestes persones que han fet els Estudis Catalans.
Crec saber que l'objectiu compartit pels iniciadors era de tenir un Departament de la Universitat autònom on la llengua catalana hi tingui un lloc normalitzat, és encara així?
Crec saber que la Casa dels Països Catalans pagada en gran part per aportacions econòmiques externes a la UPVD seria una eina per a preparar el futur del país, serà així? Això vol dir "Hors du tourisme point de salut!"
Crec saber que el nombre d'estudiants al departament de català de la UPVD entre els anys 1990 i avui no ha augmentat. Se podria saber per què?

Els anys 1990 sota la impulsió de la militància, se desenvolupava l'ensenyament del català i en català a les escoles de Catalunya nord: multiplicació de les escoles Bressola, creació de fileres bilingües, la multiplicació de les hores de català opcional a les escoles públiques...
Fa més de 35 anys de la primera Bressola, d'ençà hem vist créixer la demanda dels pares a favor de l'ensenyament en llengua catalana fins a 1/3 de les famílies enquestades.
La realitat és que avui només 4% dels mainatges tenen la possibilitat de tenir un ensenyament en llengua catalana, és a dir 10% dels que demanen.
A la llum d'aquestes xifres, penseu que és el moment de malbaratar el que  tant ha costat a guanyar?

Hervé Pi

Document del Jean Michel Hoerner

 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Registrats