dijous 25 abr. 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • blue style
  • orange style
  • green style

La nostra  voluntat és d'expressar sensibilitats diferents del món nord-català.
Cada un dels autors expressa la seua reflexió. Unes opinions que no impliquen a cap dels altres col.laboradors.

 

Quants sem

Tenim 6 visitants en línia
El Bruixot
Ja coneixem els grans guanyadors de les eleccions : els vots en blanc, nuls i l'abstenció PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 30 de març de 2011 19:01

S'ha de considerar el vot en blanc com una expressió de la « no preferència » per cap de les opcions possibles en unes eleccions. La manera més comuna d'expressar el vot en blanc és introduir a l'urna el sobre sense cap papereta a l’interior. Cal saber que a l'estat espanyol els vots en blanc s'han de comptabilitzar com a vots vàlids i, per tant, s'han de tenir en compte a l'hora del còmput de percentatges. No és el cas a l'estat francès, i per conseqüència tampoc a Catalunya Nord. 

 
Sobre l’article 7 de la Carta pel català del Consell General… PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 15 de desembre de 2010 21:36

Vull ràpidament parlar de la famosa « Carta a favor de la llengua i cultura catalanes » signada pel Consell General dels Pirineus Orientals el desembre del 2007, i que l’antic President Bourquin valorava sempre : « nosaltres hem fet aquesta carta  perquè sem l’accent català de la República Francesa » (ben segur tot això expressat en bon francès). Molt bé, Molt Honorable President, la intenció era francament bona però hauria sigut millor si la vostra institució hagués aplicat aquest Carta ! 

Mirem l’article 7, diu : « el Consell General desenvolupa la presència del català dins els seus serveis, dins els documents que ell produeix (cartrons d’invitació, butlletins, programes, pàgines Internet) […] » (text traduït del francès). Peró, la situació ens demostra que :
els cartrons d’invitació es fan a 95% en francès ; sols un 5% són bilingües, i aqueixos vénen principalment del servei de la catalanitat del Consell General. Els altres convidats no saben llegir el català ? o no saben girar el cartró per tenir la traducció en francès ?

 
La USAP al Camp Nou de Barcelona, i què ? PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 15 de desembre de 2010 16:55

USAPJa feia anys i panys que els dirigents de la USAP tenien la intenció de jugar un partit a la capital catalana. La idea era, a l’inici, de jugar un quart de final de la copa d’Europa de rugbi « a casa », i doncs a Barcelona ! El model ja existeix amb els partits de la copa d’Europa organitzats pel club basc de Miarritze (Biarritz) a Donostia (Sant Sebastià). Malauradament fins ara la classificació de la USAP no ha permès mai l’organització d’un partit a casa: la USAP sempre havia de jugar a fora els seus quarts de final !

 
El CSA francès talla les ràdios sud-catalanes PDF Imprimeix Correu electrònic
dilluns, 15 de novembre de 2010 21:10

El mes de setembre va ser marcat a Catalunya-Nord per la desaparició de unes quantes ràdios sud-catalanes que des de fa una desena d’anys emetien en tota normalitat a les terres nord-catalanes. Entre elles, vull destacar dues ràdios ben conegudes per la joventut del Rosselló : Flaix Bac i Flaix Fm.

Els nostres joves, que ja tenen el costum d’anar de festes a les terres de l’Empordà i les discoteques gironines, podien escoltar la música de les seues nits de festes amb aquestes dues ràdios. Ben segur, aquestes ràdios, com la TV, van ser uns bons mitjans per sensibilitzar les orelles d’aquests joves a la llengua catalana, però també s’ha de destacar la gran qualitat de les emissions proposades i el fet que milers i milers d’oients nord-catalans les podien escoltar fins fa poc…

És el Comitè Superior de l’Audiovisual francès que va exigir a l’Estat espanyol el tancament de la difusió d’aquestes dues ràdios al territori francès (i doncs a les terres nord-catalanes, de moment sota administració francesa). Les raons ? Unes petites interferències a les emissores « Radio Nostalgie » i « Radio Catalogne Nord » en uns quants poblets de Catalunya-Nord !

 
<< Inici < Anterior 1 2 3 Següent > Final >>

Pàgina 3 de 3

Registrats