dissabte, 17 de setembre de 2016 13:09 |
A inici d'any la Generalitat de Catalunya ha publicat els resultats d'una enquesta sobre la llengua catalana a les comarques més septentrionals de la nació, una enquesta que demostra d'una banda la gran acceptació de la llengua pròpia i un domini de la llengua que s'està perdent, o millor dit l'empitjorament preocupant de l'estat de la llengua catalana a Catalunya Nord.
Aquests darrers mesos Catalunya Nord viu també al ritme de la qüestió del nom. D'una banda una regió i uns elegits irrespectuosos de la identitat catalana, d'altra banda col·lectius i partits polítics que intenten fer passar cada un el seu missatge.
Dissabte passat Perpinyà va viure una de les més importants manifestacions en defensa dels interessos de país d'aquests darrers anys, una manifestació superada només per les manifestacions en contra la línia molt alta tensió.
Tots sabem que:
Qui perd la llengua, perd la identitat.
El poble que guarda la llengua, té la clau de la Llibertat.
Irresponsabilitat o traïció?
|
|
dissabte, 3 de setembre de 2016 09:17 |
Aquest matí he tornat a veure per enèssima vegada una entrevista de la ministra francesa de l'educació, aquesta entrevista on defensa que les llengües estrangeres haurien de ser ensenyades des del primari.
La ministra se'n diu Najat Vallaud-Belkacem i va néixer al Marroc. El periodista, en Jean-Jacques Bourdin -especialista de les polèmiques- insisteix sobre dos punts:
- s'hauria d'ensenyar àrab?
- quan no hi ha professors francesos, se pot cridar professors estrangers per a ensenyar l'àrab?
Aquest periodista fa una fixació amb l'àrab, com si la llengua i la gent que la parla fossin responsables de tots els mals. Assoleix el seu objectiu, troba el seu públic, els més jacobins i els adeptes de les tesis racistes, feixistes o xenòfobes li posen fàcil, fa bola de neu, i la xarxa s'escandalitza.
A mi també m'ha escandalitzat.
|
divendres, 5 d'agost de 2016 22:30 |
Avancem o anem de recula ?
Des de fa setmanes el debat en defensa de la catalanitat a Catalunya Nord se basa quasi únicament sobre el nom de la nova pseudo regió. Aran d'un procès pseudo democràtic el nom «Occitanie» s'ha imposat.
El col·lectiu «Agissons» (en realitat Convergence Démocratique de Catalogne) n'ha agafat el protagonisme, altres col·lectius s'han afegit al concert amb veus dissonants, mentres que el col·lectiu SEM -que reivindica molt més que un nom- ha passat en segon pla, és avui inaudible.
Ja més de 20 municipis han firmat mocions a favor d'afegir «Pays Catalan» a l'apel·lació "Occitanie", els esperits s'escalfen i altres seguiran. És molt probable que d'aquí a l'octubre la meitat dels vilatges de Catalunya Nord mencionin a l'entrada del seu poble, a sota el nom del vilatge «PAYS CATALAN» o com ho ha fet Perpinyà mencionant «LA CATALANE», o Salses que posarà «Porte du PAYS CATALAN»...
Podria semblar positiu però la realitat és que més que mai la situació me sembla preocupant.
|
|
dilluns, 27 de juny de 2016 16:19 |
I si no defenseu la cosa no cal reivindicar el nom
aquest cap de setmana hem tingut la sort de participar a la Festa Major de Prada, al Conflent.
Uns que volen donar lliçons, nos volen explicar que hem de deixar de fer castells i correfocs, que hem de manifestar per a uns partits polítics que s'amaguen a darrere de col·lectius més o menys clars.
Voldriï respondre als que volen donar lliçons: l'organització de la Festa Major de Prada, el Casal del Conflent ha fet molt més per Catalunya només donant-li veu...
|
dilluns, 20 de juny de 2016 14:00 |
“L’appel du 18 juin” deixa el món catalanista silenciós.
Un món de companys s’han estrenyat que « l’appel du 18 juin » no hagi tingut el suport dels partits polítics i entitats nord-catalans.
Uns, fins i tot, han retret el fet que no hi havia tampoc les colles castelleres a la manifestació, com tampoc hi eren les corals Cors de Clavé, els Foments de la sardana, les colles geganteres o els esbarts dansaires.
El juny del 2014 el govern francès donava cos a una reforma territorial pensada des de París sense consultar els territoris. El mateix juny del 2014 una trentena de persones se reunien al Casal de Perpinyà per a pensar possibles reaccions. El setembre del mateix any neixia el col·lectiu SEM amb una proposta clara: aconseguir un estatut i una institució per Catalunya Nord. Un col·lectiu format per entitats (Federació i territorial Nord-Catalana de l’ANC) i partits polítics (CDC, CUP, EEV, ERC, UC).
|
|
|
|
<< Inici < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>
|
Pàgina 2 de 14 |