dijous 13 juny 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • blue style
  • orange style
  • green style

La nostra  voluntat és d'expressar sensibilitats diferents del món nord-català.
Cada un dels autors expressa la seua reflexió. Unes opinions que no impliquen a cap dels altres col.laboradors.

 

Quants sem

Tenim 33 visitants en línia
Hervé Pi
Una no-catalanoparlant a la Casa de la Generalitat? PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 25 de gener de 2011 13:00

Fa uns dies que corre la veu que la Clotilde Ripoull, fins ara al MoDem, seria investida el 2 de febrer Directora de la Casa de la Generalitat de Perpinyà. Evidentment s'hauria tingut de gastar aquesta broma el 28 de desembre, però no a final de gener.

Vull dir amb això que qualsevol persona amb 2 dits de seny no s'ho pot creure, tanmateix la veu és persistent i se passeja per diverses webs. 

Normalment la gent que treballa per la Generalitat de Catalunya té el deure de saber parlar perfectament la llengua pròpia de Catalunya, i la Clotilde Ripoull ja no compleix aquest criteri.

 
Carta oberta al President de la Universitat de Perpinyà, PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 18 de gener de 2011 18:26

El 30 de desembre enviavi un comunicat a la premsa en el qual lamentavi la supressió de dues formacions a la Universitat de Perpinyà.

El senyor Jean Benkhelil, President de la Universitat hi ha respost per mitjà d'una entrevista a "l'independant", el diari local de Catalunya nord. Enlloc de respondre sus del font del problema, ataca i nega la realitat.

 
La Universitat de Perpinyà retalla l'oferta de les possibilitats per formar-se en català PDF Imprimeix Correu electrònic
dijous, 30 de desembre de 2010 19:27

El 2010 la Universitat de Perpinyà suprimeix el Diploma d'Estudis Catalans i la preparació al CAPES

La direcció de la Universitat de Perpinyà ha aprofitat una reforma per a eliminar dues formacions necessàries i que no existeixen en cap altra universitat de l'estat francès: es tracta de la formació al CAPES de català i el DUEC, Diploma d'Universitat d'Estudis Catalans.
De manera inexplicable, la sola universitat de l'estat francès que té una facultat de “llengua regional” i que té vocació a assegurar el màxim de formacions ja que és la sola situada en territori català, suprimeix un diploma històric creat els anys 1970 amb el suport del Consell General, quan encara no hi havia diplomes d'estat de català. Aqueixa formació específica a Catalunya Nord s'adreçava als catalans que no havien pogut beneficiar d'una formació al curs de llur escolaritat (i són molts en aquest país!) i que volien aprofundir llur coneixença en llengua i civilització, sense necessàriament inscriure's en llicència. És encara més sorprenent l'eliminació del DUEC, ja que aquest diploma aportava unes quantes inscripcions suplementàries a la Universitat, sense cap cost afegit (gràcies una mutualització dels cursos amb les classes existents).

 
Esperança o desesperança? PDF Imprimeix Correu electrònic
divendres, 24 de desembre de 2010 07:13

 S'acaba el 2010 i solem fer una ullada enrere i mirar quin és el futur que se'ns proposa...

Una vegada més els parlamentaris de l'estat francès fan declaracions que ens podrien motivar a pensar que França acabarà fent un pas endavant de cara a la protecció de les llengües minoritzades. Un grup de diputats de totes les tendències han redactat una proposta de llei per a assegurar la protecció jurídica de les llengües i d'en permetre la recuperació de la transmissió natural.

L'exposat dels motius explica molt concretament que no ha arribat al Parlament francès cap llei a favor de les llengües, tret de la molt modesta llei Deixonne que data ja del 1951. Les altres lleis han estat sempre restrictives.

 
Ja ha obert a Perpinyà el "Centre del Món" PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 14 de desembre de 2010 16:33

Però...
El lloc deu el seu nom al passatge per Perpinyà de l'artista Salvador Dalí, dibuixant genial i home repugnant, Dalí de pas a la capital nord-catalana va declarar-ne l'estació com a centre del món.

La tria del nom per un barri perpinyanès pot tenir diverses lectures. No m'estendré sobre el fet que Dalí n'és l'autor i doncs que reenvia a un artista genial i una persona d'ideologia feixista repugnant.
Comentaré el que semblava més positiu: aquest nou barri té nom català!

 
<< Inici < Anterior 11 12 13 14 Següent > Final >>

Pàgina 12 de 14

Registrats