dijous 18 abr. 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • blue style
  • orange style
  • green style

La nostra  voluntat és d'expressar sensibilitats diferents del món nord-català.
Cada un dels autors expressa la seua reflexió. Unes opinions que no impliquen a cap dels altres col.laboradors.

 

Quants sem

Tenim 5 visitants en línia
Gil
Carta de les llengües mal anomenades regionals. PDF Imprimeix Correu electrònic
dilluns, 16 de gener de 2012 18:42

Salvaguardar i promoure la riquesa i la diversitat del patrimoni cultural d'Europa han esdevingut uns objectius fonamentals del Consell d'Europa. Les llengües mal anomenades regionals o minoritàries fan part integrant d'aquest patrimoni. Des de 1992, el Consell d'Europa proposa als seus Estats Membres la possibilitat de demostrar el seu compromís per a la protecció d'aquest patrimoni ratificant la Carta europea de les "llengües regionals o minoritàries".

Aquesta Carta, elaborada a partir d'un text proposat per la Conferència permanent dels poders locals i regionals d'Europa, ha estat adoptada com a convenció pel Comitè dels Ministres del Consell d'Europa el 25 de juny de 1992 i oberta a la firma el 5 de novembre de 1992, a Estrasburg. Va entrar en vigor l'u de març de 1998.

El seu objectiu és assegurar  l'ús de les llengües regionals o minoritàries a l'ensenyament i als mitjans de comunicació però també  permetre i  fomentar el seu ús al món jurídic i administratiu, en la vida econòmica i social així com en les activitats culturals.

Vuit principis fonamentals aplicables a totes les llengües.

 
Afrancesament a ultrança PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 18 d'octubre de 2011 17:12

L'afrancesament és una transformació apuntant a adoptar l'aparença francesa. Ha començat a l'inicí del segle XVI amb les primeres colonitzacions.
Fins el 1919 el francès era la llengua internacional. Avui ja no és. La descolonització i l'emergència dels Estats Units d'Amèrica són factors que expliquen la predominència de l'anglès.
El 3 de juliol del 1996 va sortir un decret relatiu a l'enriquiment de la llengua francesa. Posa obligatori l'ús dels terminis en francès al Diari oficial de la República francesa i en els serveis i establiments públics de l'Estat.

 
Crisi del deute PDF Imprimeix Correu electrònic
diumenge, 25 de setembre de 2011 14:17

 Cal tornar a donar poder adquisitiu a les famílies.

A primera vista, sembla fàcil culpar als estats per estar al principi d'aquesta crisi financera que estem vivint. De fet, combinen un deute considerable.

La crisi dels sub-prime de 2008/09 va costar 100 millions d'euros i va avançar les previsions de dèficit  de les pensions de 20 anys. Els estats dels països desenvolupats es van veure obligats a donar suport a les seves economies malmeses per evitar una recessió greu i per tant es van endeutar. Alguns es troben ara en situacions crítiques a prop de la cessació de pagament. És el cas de Grècia ; però Itàlia, amb el seu deute que representa el 120% del seu PIB i Espanya també estan a la vora de l'implosió.

 
Elecció presidencial del 2012: l'Eva Joly candidata ideal? PDF Imprimeix Correu electrònic
diumenge, 28 d'agost de 2011 17:19

El dissabte 28 agost del 2011 es va obrir la setzena edició de la universitat d'estiu de les regions i dels pobles. Onze partits autonomistes hi estaven representats.
L'Eva Joly del partit Europa Ecologia / Els Verds i candidata a l'elecció presidencial francesa del 2012 hi era convidada.

Va prometre defensar les llengües regionals amenaçades.

 
Fins i tot en bici el camí encara és llarg... PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 2 d'agost de 2011 12:35

Amb l'objectiu d'acostar les "dues Catalunyes",  molts projectes s'estan creant avui en dia. Un d'ells anomenat  "Enllaç" , ha atret la meva atenció.

 
<< Inici < Anterior 1 2 3 4 5 Següent > Final >>

Pàgina 1 de 5

Registrats