dijous 13 juny 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • blue style
  • orange style
  • green style

La nostra  voluntat és d'expressar sensibilitats diferents del món nord-català.
Cada un dels autors expressa la seua reflexió. Unes opinions que no impliquen a cap dels altres col.laboradors.

 

Quants sem

Tenim 21 visitants en línia
Gil
Amenaça d'extradició sobre l'Aurora Martín PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 21 de juny de 2011 17:02

L'Aurora Martín està perseguida des del 13 d'octubre del 2010 per un magistrat de Madrid en vista de persecucions penals per a «fets de participació en una organització terrorista, i terrorisme», a l'estat espanyol de 2005 a 2008. Pertany al partit independentista radical Batasuna, autoritzat a l'estat francès però prohibit a l'estat espanyol pels seus presumptes lligams amb l'organització independentista armada ETA.

La militant basca de 32 anys, que s'amagava des del 21 de desembre del 2010 per eludir l'execució d'una ordre europea de recerca i captura, ha aparegut el dissabte 18 de juny en una sala plena a Biarritz , on tenia lloc un col·loqui sobre el tema del mandat europeu. "Gràcies a totes les persones que m'han ajudat i m'han albergat durant sis mesos", va dir la jove dona amb veu emocionada.
Ha decidit sortir de la clandestinitat per participar com a espectadora a una trobada pública justament organitzada contra l'ordre europea de recerca i captura i per als drets civils i polítics.

 
Catalunya Nord: l'independència i el tema de la llengua PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 7 de juny de 2011 11:58

La llengua catalana és present a molts indrets a Catalunya Nord.

Per exemple : algunes voluntats polítiques proposen la retolació  bilingüe a la seva ciutat ; a la USAP, l'antre de l'esport nord-català tot és en bilingüe ; unes botigues pertanyent a grans grups comercials de l'Estat Francès s'hi posen també. Podem fins i tot veure sobre certes façanes de cases senyeres i representacions de Sant Jordi.
Aquestes iniciatives encara són tímides, el fet no es pot negar ; tanmateix tenen el mèrit d'existir.

Tot i això, el fenomen no és més que una representació escrita de la llengua catalana. La llengua es veu però dissortadament, no se la sent parlar !

 
Reflexions sobre la premsa catalana del nord al sud PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 4 de maig de 2011 15:33

L'Indépendant,  "el diari del país", és el més antic diari de la premsa regional de l'estat francès.
L'únic diari de Catalunya Nord, creat el 1840, va patir una greu crisi des dels anys 90. Les seves vendes estan disminuint constantment. En conseqüència, els ingressos per publicitat són cada vegada menys importants.

Així doncs, amb la disminució de les vendes i dels ingressos el grup de premsa "Sud Ouest", propietari del diari, s'obliga a fer esforços de racionalització. En altres termes, molt menys diplomàtics, això significa que més de 20 empleats del periòdic seràn acomiadats aviat !
Un pla social serà aprovat al mes de juny del 2011.

 
Més que un partit ... PDF Imprimeix Correu electrònic
divendres, 22 d'abril de 2011 12:56


Quatre clàssics en 3 setmanes per als dos clubs més exitosos del campionat espanyol de Futbol : el Futbol Club Barcelona i el Real Madrid. Dos partits ja han estat jugats. Ara queden les semifinals de la Lliga de Campions.
 
Cal tenir en compte que un encontre Real Madrid FC - FC Barcelona és sempre un partit de futbol que encén el món. Però també i sobretot que és una rivalitat dins la història espanyola contemporània.

 
usap usap usap etc... PDF Imprimeix Correu electrònic
diumenge, 10 d'abril de 2011 18:36

USAP : La paradoxa de la catalanitat

Vaig tenir el privilegi de formar part d'aquests més de 30000 Nord-Catalans que envaïren Barcelona el dissabte 09 d'abril del 2011.
Vaig tenir la felicitat d'entrar en aquest estadi mític d'en Lluís Companys i  veure les seves tribunes esdevingudes  Sang i Or, un estadi molt guanyat a la causa catalana, a la causa usapista.
El dissabte 9 d'abril del 2011, Barcelona la futbolista oferia la seva joia de Montjuïc a Perpinyà la rugbística per disputar un partit de copa d'Europa.
Als voltants de l'estadi, cap seguidor català que no dugui samarreta de rugbi o bandera quatribarrada. La pertinença a un poble es veia allà, palpable, real.
Aquest moment fou històric : dues parts de Catalunya eren finalment reunides.

 
<< Inici < Anterior 1 2 3 4 5 Següent > Final >>

Pàgina 2 de 5

Registrats