dimarts 16 abr. 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • blue style
  • orange style
  • green style

La nostra  voluntat és d'expressar sensibilitats diferents del món nord-català.
Cada un dels autors expressa la seua reflexió. Unes opinions que no impliquen a cap dels altres col.laboradors.

 

Quants sem

Tenim 4 visitants en línia
Daniel
Aspectes lingüístics de la crisi política a Bèlgica : Realment són els flamencs els dolents de la pel·lícula ? PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 11 de gener de 2011 17:05

Diuen que Bèlgica és al límit de l’abisme.

Els mesos de negociacions entre partits flamencs i valons per assolir un govern estable altre cop han fracassat i el país continua sense govern des del juny de l’any passat.
També es diu que la culpa del bloqueig la tenen els dos principals partits polítics flamencs perquè refusen tot compromís i, un dels principals punts de discòrdia és el trencaclosques dels municipis perifèrics de Brussel·les.

 
Reflexió sobre uns mites fundadors de la nació catalana PDF Imprimeix Correu electrònic
dissabte, 8 de gener de 2011 20:12

Cada nació, cada poble, cada país té uns mites fundadors, mig llegendaris mig històrics que ajuden la gent a fabricar-se unes arrels comunes i a ser orgullós de la comunitat humana a la qual pertany.

Els suïssos tenen la figura de Guillem Tell, un heroi del segle setze que va personificar l’ideal de coratge, de lluita i d’unió de cara al Sacre Imperi Romanogermànic que volia annexionar la Confederació Helvètica. Era un habitant de Bürglen a l’actual cantó suís d’Uri

 
La senyalització direccional bilingüe existent a Catalunya-Nord PDF Imprimeix Correu electrònic
diumenge, 2 de gener de 2011 17:48

 M'havien dit que els únics municipis on podria veure senyals direccionals bilingües (són aquells que t'indiquen quina direcció has d'agafar per anar a tal lloc) serien Elna, Perpinyà i Toluges.

Hi he anat, he vist els senyals i els he fotografiat.
És una llàstima que a Catalunya-Nord siguin el tres únics llocs on s'instal•len senyals direccionals bilingües quan se sap que a d'altres zones perifèriques de l'hexàgon amb llengues minoritàries, la senyalització direccional bilingüe ja està generalitzada (Còrsega, País Basc francès, zona bretonòfona de Bretanya)

 
Avenços en la defensa de les minories : PDF Imprimeix Correu electrònic
dijous, 30 de desembre de 2010 07:05

 En 2010, el gal•lès esdevé llengua oficial al Regne Unit i els homosexuals es poden casar a Portugal

Una bona notícia en el terreny de la defensa de les minories : el 7 de desembre passat el gal•lès (llengua cèltica present al País de Gal•les) va esdevenir una de les llengües oficials del Regne Unit. Ja hi existien l’anglès, el gaèlic escocès, l’escocès i l’irlandès.
Diuen que queden uns 600 mil parlants d’aquesta llengua (un u per cent de la població total del Regne Unit) i aquest estatut de llengüa oficial l’ajudarà a enfortir-se.

 
Surt un estudi sobre els turistes i visitants sud-catalans a Catalunya Nord PDF Imprimeix Correu electrònic
dijous, 16 de desembre de 2010 20:00

L'estudi presentat el 26 de novembre pel professor Jeroni Coll sobre el turisme sud-català (turistes provinents del Principat de Catalunya) a Catalunya-Nord es revela molt interessant.
Ens aprèn alguns fets desconeguts i ens confirma coses que ja intuíem.

Així, jo no sabia que el departament dels Pirineus-Orientals generava la tercera part del volum de negoci lligat al turisme de la regió Llenguadoc-Rosselló i que aquesta regió arriba en la quarta posició al territori francès en termes de destinació turística.
Doncs no tinc la impressió que les infrastructures del departament estiguin a l'altura d'una posició tan prominent. Quan veiem la baixíssima qualitat de la carretera que puja a les estacions d'esquí ens podem demanar si vivim a un departament turístic o si som a una zona del Massís Central poc transitada.
De la mateixa manera, m'és difícil d'entendre per què hi ha una carretera de quatre carrils que puja fins al Barcarès i en canvi, una simple carretera amb dificultats de trànsit baixa de Perpinyà cap a la frontera.

 
<< Inici < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 Següent > Final >>

Pàgina 6 de 7

Registrats